3 juni 2015

Bubbel i glasen och goda studentkex

                           


                                       

Förra veckan var "festernas vecka" då den ena festen avlöste den andra och sedan kulminerade i äldsta barnets studentfest. Efter den fina ceremonin i gymnasiet blev det trädgårdsparty i fint solsken då vi bjöd på smått och gott - salt och sött, sonen till ära.

Foto:JM

Receptet på goda studentkex hittade jag i den finska bloggen Kinuskikissa. Kex som påminner om "vita mössan" trots att färgerna inte är så korrekta. Här kommer receptet på svenska: 
(35 st)
125 g smör eller margarin
1 1/2 dl socker
1 ägg
2 1/2 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
1 tsk kardemumma
1 tsk kanel
Dekoration:
ca. 100 g mörk choklad
sockerkulor
Vispa smör och socker till ett skum. Tillsätt ägget. Blanda de övriga ingredienserna tillsammans och rör ner lite i gången i degen. Lägg degen i kylskåpet för åtminstone en timme. Kavla ut till en tunn platta och ta ut runda kex med ett runt mått. Lägg på en bakplåtsbeklädd plåt och grädda 5-8 minuter i ugnen.
Låt kexen svalna. Smält choklad och doppa kexen i chokladen. Dekorera med sockerpärla. 


Salta tilltugget bestod bl.a av små goda krustader med olika fyllningar. Nedan en lax-ost variant där jag rullat laxen med ett lager ost och dill till täta smala rullar och lagt i frysen. Halvtinade går de sedan bra att skära. Lägg en upptinad "laxrulle" i varje krustad och dekorera med dill. Liknande men med ren, pepparotsost och gräslök lagades också. Svamppastejer och de goda tårtorna beställdes från stans bageri då jag visste att tiden inte precis var på min sida då jobbets vårfester ägde rum samma vecka. Det är mycket att stå i när fester ska arrangeras men samtidigt väldigt skoj. Nu känns det som lugnet efter stormen, ganska skönt det med! 


- En fin dag!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar