7 juni 2015

En liten kulinarisk upptäckt



Kanderade blommor att pryda bakverk med är alltid fint. Men det är ett petigt jobb om man vill få dem perfekta.Vill man vara riktigt petig och få eleganta blommor använder man pensel som Johan i bloggen Matgeek. Annars gör man som jag, lite slarvigare... doppar kronblad av blommor (gärna med en pincett) i äggvita, doppar i socker, strör ut dem på ett bakplåtspapper och ytterligare lite socker över. Låt torka (jag lade dem i en ugn som varit varm, på eftervärme med ugnsluckan lite öppen sedan fick de ännu torka klart uppe på en kökshylla ungefär ett dygn. 
Syrenens blommor är inte värst goda om man frågar mig. De är alldeles för "parfymiga"för min smak. Då är violer godare, men denna gång prövade jag också att kandera lite annat än de vanliga. Blad av daggkåpa, röllekablad, några körsbärsblommor och så det som blev en kulinarisk positiv upptäckt: kronblad av ROSENKVITTENS blommor (Chaenomeles japonica). Oj, här fanns det smak! Lite som syrligt godis. Söttsurt blev det med sockret på. Inte överdrivet "parfym", inte alls beskhet, inte alls något som dominerade för mycket. Bara gott! Och sen färgen! Finare färg på kakdekoration får man nog leta efter. Så intensivt orangeröd. Försökte googla lite på rosenkvitten  om det är någon annan som upptäckt att använda dessa blommor "inom kokkonsten" men hittade inget. Det verkar bara vara frukterna man är intresserad av. I Landleys kök hittas däremot en fin lista över ätliga blommor du kan hitta i din trädgård. Sen när man kanderat blommorna och kanske vildörter och de är riktigt torra lägg dem då i en burk och förvara torrt och ta fram de gånger en dessert skulle kräva något lite extra om inte minst för ögonfröjdens skull.



Som middagsmat ikväll efter en lång utedag fick det bli "snabbmat på rester"(några överblivna korvar och lite svamp + tagliatelle)  samt en nymixad nässelpesto innehållande förvällda nässlor, pumpafrön, citron, parmesan, vitlök och olivolja, salt&peppar) Som efterrätt hittades glass i frysen som dekorerades med en... just det: kanderad rosenkvittenblomma.

Ps. Mer blogginlägg om rosenkvitten hittas under etiketten "Rosenkvitten" i denna blogg.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar