10 juni 2015

Utseendenormer och matstress


Idag passar det med en bild jag haft i bloggen tidigare:

 (man kan klicka  på bilden för förstoring)

I tisdags ett bra skriveri i dagstidningen (ÖN) av Charlotte, som även har bloggen Hit och dit och tillbaka igen. Rubriken var "Släpp ritualen" och handlar i korta drag om hur kvinnor då de är bjudna på fest "ojar och vojar sig" över vad de äter. De pratar om graviditetskilon som är svåra att bli av med eller om hur de måste träna mer för att ens kunna unna sig något från festbordet. Att hänge sig och njuta av festbordet, av maten och smaker är så gott som omöjligt för en del.

Skönhetsnormer av idag får många att känna skuld och skam av att äta. Normal träning övergår lätt till hårdträning då man måste komma i form. De finns de som vill leva så hälsosamt att det blivit direkt ohälsosamt.  Slutklämmen i Charlottes text är fin då hon lovar sig själv att inte delta i ritualen för sin egen skull och inte minst för sin dotters skull. "...min dotter ska få en chans att lägga sin kraft på viktigare saker än anpassning till en utseendenorm som aldrig blir nöjd."

Det är ju så att barn lyssnar och tar efter oss vuxna. Barnets egen kroppsuppfattning blir lätt i stil med mammans. Barnet tänker: Hon är ju mamma, hon är vuxen så hon måste ha rätt! Så det är säkert bra att hejda sig lite och tänka på vad man säger i barns närvaro.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar