26 augusti 2015

Tankar om vardagsmat - undantagsmatMorotslåda från fabrik möter "heimlagad" svampstuvning - gott!


Hur mycket jag än gillar att laga mat och gillar att planera och "trolla fram" nya rätter av överblivna rester så kommer det ändå ibland dagar  då man har annat att göra än att stå i köket då middagstid närmar sig. De dagarna  kan det hända att det blir en sväng via pizzerian . Eller ärtsoppa på burk, det duger det med. Hemlagat är utan tvekan godast men ibland kan dessa undantag kännas rätt. I vårt kylskåp här hemma hittas också oftas lite olika burkar med "antipasti". Det kan vara soltorkade tomater eller inlagda paprikor, oliver eller en burk med fetaost. I frysen kan man t.ex hitta en påse gröna bönor. Något man kan röra ner i lite nykokt pasta och strö lite nötter och frön över samt riven ost och äta i farten om man har annat att göra. 


Finsk "lådmat", som morotslåda och kålrotslåda brukar jag bara laga hemma till jul... egentligen lite synd för det är så gott att man kunde äta det året om.  Häromdagen fick en fabriksmorotslåda utgöra en del av middagsmaten som förövrigt bestod av en rest kantarellstuvning och skinksmörgås. God och mättande mat, trots fabrikens inblandning.

Ofta har industriell framställd mat dock för konstiga bismaker tycker jag, och ofta är de för saltiga för mina smaklökar. Väldigt ofta innehåller de det som industrin verkar älska: majs eller soja, dolt socker, förtjockningsmedel o dyl. Men några produkter kan jag ge godkänt - denna morotslåda hör till den kategorin.

Jag tror det är bra att lära sig att inte "matstressa". Att själv avgöra vad som passar ens vardag. För endel är smaken det absolut viktigaste, för andra kan det vara det etiska eller näringsmässiga som prioriteras. Någon vill ha god mat men utan stor arbetsbörda. För en del räcker det om det är billigt och mättande. Utbudet av mat och råvaror är så enormt så det finns hur mycket möjligheter som helst att äta bra vare sig det är helt igenom hemlagat eller inte. Laga mat från grunden om tid och ork finns, ta genvägar om tid och ork saknas. Alla dagar behöver ju inte följa samma mönster. Huvudsaken att inte ta stress över mat och måltid. Jag tycker det ibland är jobbigt med alla "matpredikanter" som tagit det till sin uppgift att omvända alla till att "äta rätt" genom att slå ner på andras matvanor/matovanor och lyfta sina egna matvanor, dieter och ideér till skyarna. Saknar en mer avslappnad attityd till mat och en matdiskussion där det kunde pratas mer neutralt om mat utan att hela tiden söka "brister", "faror" och "skurkar". Istället för att hålla på och jämföra "dieter" prata istället om smaker, dofter, kombinationer...
- inspirera och låt er inspireras!

Och jag fortsätter med fabrikslåda, inte ofta men det händer, till middag här hemma. Och det utan att känna mig det minsta usel. Den smakar bra, vi blir mätta - tummen upp!

Ps.Pröva kombinationen kantarell -  morotslåda. Inte alls så dumt!
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar