28 augusti 2015

Red russian kale i pesto
Det skojiga med trädgård är att man aldrig riktigt vet hur säsongen kommer att bli då man tar det första spadtaget om våren. Man fantiserar t.ex att man innan sommarn är slut kommer att lägga tänderna i den allra läckraste självodlade vattenmelonen. Men så gick det då inte...den fick antagligen för mycket vatten och för lite sol den plantan. Och så borde den nog ha fått bo i ett växthus.
Men vad gör väl det att man misslyckas med en melon då årets bärskörd har överträffat alla förväntningar. I vinter äts det bär! Havtorn, vinbär i många färger, krusbär och blåbär samt lite jordgubbar. Lingonen ännu oplockade/oköpta. Och lite tranbär och hjortron skulle vara fint att få.

Potatisskörden är också fin i år och med stolthet har jag lyckas få fin grönkål. Rödlöken som inte växte alls förra året är i är i år en fröjd att se och morötterna blir helt o.k om de ännu får växa till sig lite. Äppelskörden ser dock ut att bli liten.

På jobbet idag stiftade jag bekantskap med Red russian kale eller som den också kallas Sibirisk bladraps. En gammal kulturväxt, en sorts grönkål med mild smak. Matt grön till färgen och violetta stjälkar. Vacker! Den hamnade i en pesto. En pesto som kom till av ren inspiration. Hade köpt ekologisk röd paprika, hade den sibiriska bladrapsen, hade solrosfrön och pinje...så bara att skrida till verket.

Så det fick bli en sån här variant av pesto

Sibirisk bladraps-paprikapesto

2 nävar pinje
2 nävar solrosfrö
en stor ekologisk röd paprika
ca. 150 gram sibirisk bladraps (Ta bort de grövsta stjälkarna, förväll lätt och kyl ner innan mix)
saften av en halv citron
1-2 klyftor vitlök
peppar
örtsalt
lite riven ost

en god olivolja

Mixa ingredienserna. Tillsätt olja.

Serverades till klyftpotatis, och blomkål


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar