20 augusti 2015

Havtorn, havtorn, havtorn...


Havtorns- och blåbärs"russin"

Årets bär i Finland 2015 - havtornet. Just nu mognar de. För var dag som går blir allt fler färdiga. I år är första gången jag kan tala om liter istället för deciliter när det gäller havtornen i våra buskar. Blir många liter! Av de små plantorna som panterades något år efter att vi flyttat hit växer nu några riktigt stora buskar. Det är en finsk sort som inte är fullt så taggig som de annars brukar vara.

Under etiketten "Havtorn" i denna blogg hittas många idéer om vad man kan göra med havtorn. Där hittas t.ex recept på havtornsparfait, havtorn-morotsmarmelad, havtornsgröt m.m" Havtornsrussin" var det allra senaste jag prövade laga här hemma. Har ingen separat torkmaskin så torkade dem i ugn (50 grader) tills de började se torra ut. Fick ännu eftertorka (länge) utbredda på ett hushållspapper. Jag torkade blåbär också på samma gång.

Pressade lite saft också. Skal och frön som återstod då bären passerats fick bli en ingrediens i mysli. Blandade olika gryn och nötter, bredde ut på en plåt tillsammans med skal-/fröresterna och lite honung och olja. Rostades i ugn 10-12 minuter. Gott med den syrliga havtornssmaken!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar