6 september 2015

Lamm i dagarna två, saftiga björnbär och vita kantareller
Vi köpte ett parti lammkött. Det mesta hamnade i frysen  men av färsen fick det bli god veckoslutsmat.

Lägg rosmarin i plätt-, crepes-, pannkaks-, sodaplätts- eller blinismeten och det blir så gott så! Speciellt om man sedan serverar dem med t.ex en god lammfärssås! Det upptäckte jag för nåt år sen då jag av misstag tappade en kryddburk med rosmarin i plättsmeten. Skrev om det här.

Den här gången fick det bli tjocka sodaplättar (med gräddfil och lite bovete i smeten, så de smakade nästan som blinier). Som fyllning; lammfärssås smaksatt med bl.a vitlök och ännu lite extra rosmarin. Riven västerbottenost till. Efterrätten fick bli havtornsglassen jag lagade för ett tag sedan av årets fina havtornsskörd. Förutom havtornen hittas nu också björnbär i trädgården, de passade bra ihop med glassen! Av lammsåsen som blev över från fredagsmiddagen fick det sedan bli en "lammfärstagliatelle" till lunch igår.

Mellan regnskurarna blev det en tur till skogen och upp på kalhygget. Inte mycket i svampkorgen denna gång men de ovanliga vita kantarellerna växer där de brukar. Kalhyggesvandringar ger bra motion men inte mycket till svamp. På kalhygget har nu en växt som heter skogssallat brett ut sig här och där. Borde vara ätlig enligt uppgift men likt maskrosen besk i smaken. På kvällen var det inte längre lamm som gällde utan det fick bli abborrar med stekt potatis och diverse grönt från trädgårdslandet. God höstmat det med! Höst i luften och en otroligt vacker stjärnklar kväll. Skönt med lugn och ro och en andhämtningspaus innan en arbetsvecka igen tar vid.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar