29 mars 2016

Det handlar om fisk: mört och strömming


Hoppas ni haft en fin påskhelg! Nu tillbaks till vardagen...





Detta inlägg handlar om fisk. Nogrannare bestämt om mört och strömming. Jag experimenterade att tillreda mört på olika vis en sommar. (Hittas under etiketten "Mörtexperiment" här i bloggen.) Då var det fisk vi fiskade själva. Ibland har det även hänt att vi  köpt mört som konserv och den är faktiskt riktigt god. På Gastromässan hittades en ny variant (i glasburk) som snart kommer ut i handeln i Finland. Den kommer att finnas i två smaker: mört i tomatsås och mört smaksatt med vitlök. Smakade på båda och visst, de är goda! Ett riktigt bra "nordiskt alternativ" till långresta sardiner och väldigt bra som utflyktsmat. Några salladsblad, ett par bitar mört och lite skivad rödlök på ett rågbröd blir som en hel liten måltid. Eller gör "hot mört" istället för "hot dog" enligt anvisning här.

Från en fisk till en annan:

Strömming. Stekta strömmingsflundror med potatismos, Det är ju bara så gott! Så här brukar jag tillreda dem. Lägg ihop fileérna bara med lite salt och vitpeppar emellan. Vänd dem i t.ex rågkli. Jag brukar krydda rågen med ytterligare lite salt och vitpeppar. Stek i smör tills de är gyllenbruna (ett par minuter på varje sida). Strö fintskuren dill eller finhackad persilja över. Servera med potatismos och citronklyfta och en grönsallad till.









Inga kommentarer:

Skicka en kommentar