30 mars 2016

Dofter, kryddor och Sapere-matlek


Jag brukar ofta göra mina egna kryddblandningar. Det kan vara en mix med torkad trumpetsvamp, rosmarin och chili eller bara krossade enbär, timjan och havsalt. Det kan t.ex vara libbsticka och blommor från trädgården, eller en somrig mix med lavendel, oregano och apelsintimjan.

 Gör man det till en vana att plocka växter från naturen till köket har man mycket att välja på då man sedan står där vid grytorna. Att ta fram sommarens dofter vintertid är härligt. Morteln är ett av mina bästa köksredskap. Helst ska man "mortla" det torkade vilda strax innan smaksättningen så kommer mesta smaken och dofterna fram. Ibland blir det visst köpta kryddblandningar också. Till jobbet köpte jag nyligen en kryddkvarn fylld  med trattkantarell, grovt havsalt och nässla. Jättebra kombination! Bra att lägga på minnet så kan man laga själv nästa gång. Svamp överhuvudtaget är perfekt i kryddblandningar. Torkad stensopp eller svarta trumpetsvampen har så mycket koncentrerad smak i sig som torkad. Libbstickan är annars en storfavorit som ger mycket matsmak/"umami" till vegetariska rätter. Nu dröjer det heller inte länge tills man kan gå ut och leta efter färska vildväxter till sallader och soppor.

Att dofta på kryddor och råvaror med en bindel för ögonen och gissa  vad det är man doftar på brukar vara en rolig lek för barn i Sapereklubbarna. Det är samtidigt ett sätt att träna sitt doftsinne. Doftsinnet är så viktigt! Det sägs att om man tränar gamla människors doftsinne kan man få deras matlust att bli bättre. Det är nämligen ett nedsatt doftsinne som ofta gör att det blir lite si och så med aptiten på äldre dar. Kanske Sapereklubbar vore nåt även för dem.Ibland är det lätt att gissa men ibland är det knepigare...Ps. Se mer kryddtips under etiketten: kryddor här i bloggen
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar