citronfromage och chokladmousse sötad med honung |
Året är 2016, i övrevåningen i ett gammalt hus rustas det för fest. Temat är Ville Vallgrens 30 årsdag.Vi har tittat på menyn från tiden då det begav sig. Funderat över recept och hur det kunde ha smakat. På dagen har ivriga kalaskockar försökt återskapa rätter och när kvällen kommer samlas vi för ätt äta till Villes ära.
Femte året i rad vi ordnar en historisk måltid. Detta år deltog inte jag med själva matlagningen men njöt till fullo av all god vällagad mat på kvällen. Det har blivit en tradition att se fram emot. Och riktigt intressant att verkligen försöka väcka smakkombinationer till liv igen. Smaker från förr. Riktigt lika många rätter som vid Villes "riktiga" kalas hade vi inte men vid bordet hittades: Sillfat, blinier med tillbehör, ärter, små spröda morötter, rökt lax, gravad lax, hovmästarsås, potatis, köttbullar...ostar av många slag, citronfromage, chokladmousse, minibiskvier, mazarinbakelser. Klädseln på festen var givetvis tidsenlig. vackra klänningar, spets, siden, sammet...
Rest från fest. Köttbullar dagen därpå. Sällan har köttbullar smakat såå gott! Dessa med fin hackad ansjovis i smeten. (Sardeller eller kapris går också bra)
Köttbullar enligt ett 1800-talsrecept
3/4 kg nöt
100 g fläsk
40 g franskt bröd
3 dcl mjölk
2 ägg
hvitpeppar
salt
Om man så önskar lägges äfven lite kapris eller sardeller i smeten
En matglad kväll! - och ett tack till Ville för sina målande beskrivningar han lämnade till eftervärlden!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar