23 maj 2016

Rentun ruusu risotto..."saat multa horsman, se rentun ruusu on..." En finsk låt som snurrar i huvudet då denna rätt tillagas.

Horsma = mjölkört, duntrav, rallarros. Textraden fritt översatt... " du får av mig duntrav, en luffares (nedgången, trashank, uteliggares ) ros...." 

Irwin Goodman var det visst som sjöng så nångång i slutet av 1980-talet. Hittas på You tube.

Jag lagade denna rätt på torpet då jag hittade så mycket fin mjölkört. De var på gränsen till för stora redan. Det är de riktigt små skotten som kan ätas som sparris. Men visst blev dessa ändå goda! Lagade en risotto med svamp (burkkantareller och färska champinjoner blev det denna gång). Kantarellerna hade jag med i själva risotton medan champinjonerna fick stekas på i panna med "mjölkörtssparrisen". Lite smör och  några stänk vittvin. Riven parmesan o lite grädde nedblandad i risotton. Några drag med svartpepparkvarnen. Ät o njut!

Av mjölkörtens blad kan man även laga te s.k Ivan Chai-te. Blommorna också använbara i tex marmelader eller som dekoration. Eller frys in dem i iskuber och servera ögonfröjd i sommardrinken.

Vildmat - närmat - billigt - härligt gott! Men plocka aldrig sådant du inte är riktigt säker på då det gäller vildörter.

Mer vildmatstips se under etiketten "vilda örter" här i bloggen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar