23 augusti 2016

Nordisk matkultur och matfostran stärker nordisk branding


...så hette seminariet jag deltog i förra veckan. Platsen var Helsingfors. I år har Finland ordförandeskapet för Nordiska ministerrådet och det här var ett av programmen som jord - och skogsbruksministeriet och Kulturkontakt Nord stod värdar för,

"Under seminariet i Helsingfors presenteras innovativa matupplevelsekoncept från Sverige, Danmark och Island. Därtill diskuteras barn och ungas matkultur och matidentitet, främjande av skolbespisningen, matfostran i grundskolans undervisningsplaner, nya näringsrekommendationer för barnfamiljer, mångkulturella metoder inom matfostran samt matsvinn." / Bettina C. Lindfors


Storytelling by food

"We looked up from plate and starting creating..."

Björn Ylipää (kreativ ledare, Måltidsvision) höll ett medryckande framförande om hur man kan försöka fånga en känsla och överföra just den känslan till tallriken. Inte det lättaste kanske men väldigt utmanande. Han bad oss också blunda medan han spelade några låtar, bad oss tänka på mat. När Visa från Utmyra spelades kastades jag i tanken omedelbart in i min mommos kök. Mommo vid spisen som steker uppvärmd potatisgröt. Kanske jag hört den låten i det sammanhanget som barn? I vilket fall som helst ett positivt matminne. Potatisgröt med råg och lingonsylt. Lite smörsmak. Gröten godare dan där på än då den kokats. Sen följde någon lättare musik och gröten blev i stället en lätt fiskrätt, kanske sik o.s.v. Andra i salen såg säkert helt andra maträtter.  Musik och mat och minnen har starka band och det är en ytterst personlig upplevelse hur sinnesbilden blir.

Sebastian Hielm från jord- och skogsbruksministeriet presenterar följande talare
Halla Helgadottir från Iceland Design Center,

Sedan stod Halla Helgadóttir (Managing Director)i tur och temat var design. Food design. Hur man kan kombinera mat,design och arkitektur. (Ps.Googla om t.ex  Marti Goixe eller Marije Vogelzang)



En programpunkt var en presentation av "Geitmyra matkultursenter". Getmyras verksamhetsledare Eivin Lovdal var på plats och berättade om konceptet. Matglädje i praktiken, mitt i centrala Oslo ett matmekka för barn som Andreas Viestad är initiativtagare till.

(Vill ni veta mer om Geitmyra kan ni titta under etiketten: Geitmyra i denna blogg. Jag har besökt Geitmyra vid två tillfällen. Första gången jag var där var det precis nyöppnat. Det är fem år sedan dess. Många barn (och vuxna) har fått njuta av centret sedan dess. Ni kan också gå in på deras hemsida och läsa mer! Vi behöver fler "Geitmyrar" här i norden!

Från Danmark kom Mikkel Sander (Substainability Manager & Project Manager) han berättade om matarrangemangen kring Roskildefestivalen. I år var den ekologiska andelen råvaror 75% men målet är 95%  Danmark är ett föredömme vad gäller ekotänk!


I pausen blev vi bjudna på ett gott mellanmål.




...sedan fortsatte seminariet med många fler föreläsare. T.ex matkulturprofessor Johanna Mäkelä som pratade om matvanor i familjen.


 och Harriet Strandvik om Barnens kockskola på Åland och om att engagera barn att börja kocka.


Avslutningsvis fick vi smaka goda nordiska smaker tillredda av elever vid yrkeshögskolan Laurea.


Måltidsrepresentation.



...och musik av bl.a Aikasoppa. Ja ni ser väl att där står en ärta.




I bakgrunden en ny bok om skolmat i Finland, som jag kan återkomma till i ett annat inlägg.








Inga kommentarer:

Skicka en kommentar