25 oktober 2016

Culinary Team of Finland, matkultur och lite om skolmat


Nu börjar det nästan bli lite för spännande. Går väldigt bra för vårt kocklandslag i Erfurt  där Culinary Olympics går av stapeln som bäst.

En annan "matnyhet" : Resebyrån Lonley Planet listar Finland till det tredje mest intressanta landet att resa till år 2017 efter Kanada och Colombia. Almänna bastur, utebassänger och matkulturen i Helsingfors är bl.a sådant som lockar. Och månne inte naturen också! Vi har så vacker natur.

En "matnyhet" på hemmaplan är att det planerade jätteköket för offentlig måltid kommer att börja med kalltillredning. Tidigare var det tal om "cook and chill". Nu har man visst tänkt om och kommer till största delen kalltillreda. D.v.s det byggs ett dyrt stort "jättekök" där råvarorna till rätterna kommer att blandas i hop kalla. (Burr, vad kallt det skulle vara att jobba som "kock" där!) Sen körs det  ut till skolor och daghem för att där tillredas i ugnar... har  väldigt svårt att se fördelar, av varken "cook and chill" eller kalltillredning. Billigare än att ha egna kök med kockar i skolorna påstås det? Hm...min syn på matlagning ligger långt i från den synen som stadens beslutsfattare tycks ha då det fattat beslut om detta. En massa transporter hit och dit och många moment för något som kunde lagas på plats från början till slut. Dessutom: matlagning är ju inte bara att blanda ihop och värma upp!

Detta om detta...

Lycka till i Erfurt Kocklejonen! När ni tävlat klart kanske ni kunde ta er en titt på den offentliga måltiden, hitta på lite mer vettiga lösningar? Please!

1 kommentar:

Monica sa...

...och SILVER blev det!! Hurra hurra!

Skicka en kommentar