En kombination av morot och havtorn brukar bli lyckat då morotens sötma möter bärens syra. Har tidigare skrivit ner mitt experiment med havtorn och morot i en marmelad. Nu blev det en "vanlig" morotskaka med en havtornssmakande glasyr. Som garnityr blev det ännu kronblad av trädgårdens sista ringeblomma och lite havtornsbär. En riktig höstkaka både i färg och smak.
Morotskaka
2 ägg
1 1/2 dl socker
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
(eller 1/2 tsk soda/ 1/2 tsk bakpulver)
ca. 3 dl fintriven morot
1 dl smält smör eller matolja
kanel, ingefära
Riv moroten. Vispa ägg och socker luftigt. Smörj och ströa en rund form med löstagbar botten. Blanda de torra ingredienserna samman och rör ner det i ägg-sockersmeten. Rör ner fettet. Häll smeten i formen och grädda 20 min 200 grader C. (Detta blir en rätt låg kaka men så tillkommer ännu glasyren, vill man ha en riktigt hög kaka fördubbla då receptet och låt den vara längre i ugnen.)
Glasyr
100-150 g philadelphiaost eller annan bredbar mjukost naturell
(mascarpone skulle också bli gott!)
(mascarpone skulle också bli gott!)
Ett 2-3 msk koncentrerad havtornssaft
florsocker, mata i några dl till önskad konsistens (så den blir smidig att breda ut, ej för lös)
en nypa vaniljpulver
Dekoration
Kronblad av ringeblomma, havtornsbär
Mer recept med havtorn se under etiketten "havtorn" i denna blogg.
(Har senare även testat "Leilas morotskaka" hittas om ni googlar... den blir lite högre, mycket god den med.)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar