24 oktober 2016

Morotskaka med havtornsglasyr




En kombination av morot och havtorn brukar bli lyckat då morotens sötma möter bärens syra. Har tidigare skrivit ner mitt experiment med havtorn och morot i en marmelad. Nu blev det en "vanlig" morotskaka med en havtornssmakande glasyr. Som garnityr blev det ännu kronblad av trädgårdens sista ringeblomma och lite havtornsbär. En riktig höstkaka både i färg och smak.

Morotskaka

2 ägg
1 1/2 dl socker
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver 
(eller 1/2 tsk soda/ 1/2 tsk bakpulver)
ca. 3 dl fintriven morot
1 dl smält smör eller matolja
kanel, ingefära

Riv moroten. Vispa ägg och socker luftigt. Smörj och ströa en rund form med löstagbar botten. Blanda de torra ingredienserna samman och rör ner det i ägg-sockersmeten. Rör ner fettet. Häll smeten i formen och grädda 20 min 200 grader C. (Detta blir en rätt  låg kaka men så tillkommer ännu glasyren, vill man ha en riktigt hög kaka fördubbla då receptet och låt den vara längre i ugnen.)

Glasyr

100-150 g  philadelphiaost eller annan bredbar mjukost naturell
(mascarpone skulle också bli gott!)
Ett 2-3 msk koncentrerad havtornssaft
florsocker, mata i några dl till önskad konsistens (så den blir smidig att breda ut, ej för lös)
en nypa vaniljpulver

Dekoration

Kronblad av ringeblomma, havtornsbär


Mer recept med havtorn se under etiketten "havtorn" i denna blogg.

 (Har senare även testat "Leilas morotskaka" hittas om ni googlar... den blir lite högre, mycket god den med.)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar