14 oktober 2016

Dylan, kål och oljor


I dag har jag lyssnat på en hel massa Bob Dylanlåtar som spelats i radion med anledning av Nobelpriset. Ja det har knappast undgått någon vid det här laget vem som fick årets litteraturpris.

Idag har jag också ätit en väldans god kållåda (eller pudding som man säger i Sverige). Gjorde den något annorlunda än vanligt. Denna, en vegetarisk variant, hade inte bara vitkål utan också palmkål.
Korn och quinoa istället för grötris och lite fler ägg än vanligt i äggmjölken som hälldes över. Kryddor var timjan och vitpeppar. Och så i ugn ca. 35-40 minuter (kålen hade fräst mjuk innan och korn och quinoan kokat skillt för sig innan allt rördes samman). Till detta allra godaste lingonen. Halvfrusna, mixa med l i t e  socker. På den heta kållådan hur gott som helst med nästan ännu lite isig "sorbetlingon". I och med quinoa och extra ägg ger man kållådan lite extra protein. Servera en sallad till med t.ex grynost (keso) eller fetaost i.  Till den som ville fanns även kokt potatis. Försöker ha lite kåltema nu när man får tag på så fin kål. Savojkålen har också dykt upp nu och då i rätterna. Den var bl.a Saperegrönsaken som vi senast tittade närmare på. Detta på jobbet alltså.

Hemma hade vi en diskussion om oljor vid matbordet. Sonen upptäckte att salladen hade nötigare smak än vanligt. Mycket riktigt. Han gillade skarpt smaken på vår nya valnötsolja som jag droppat över. Och ja den är faktiskt god! Sesamolja har jag också blivit väldigt förtjust i. Lite variation till "de vanliga" oliv- och rypsoljorna vi vanligtvis använder oss av. Har ni föresten märkt att i Sverige odlar man mest raps men i Finland ryps (eller rybs, heter det egentligen). Rybsen har lite andra egenskaper än rapsen, sägs att den är lite härdigare att odla och passar bra in i kyligt klimat, men i det stora hela är de nästan lika och används på samma sätt. Oljor är intressanta och det finns så mycket möjligheter om man vill smaksätta sin olja själv. Oljor kan också vara rena rama katastroferna smakmässigt sett. Det finns så mycket billiga (och även dyra) matoljor som kan smaka helt horribelt. Smaka dig fram i "oljedjungeln" så hittar du kanske till sist din egen favorit utan skarpa bismaker eller blaskig intetsägande smak.


...och här borde jag väl ha haft en bild på Dylan, kålen eller oljan, men låter våra gårdsfåglar, pilfinkarna, titta in i bloggen istället.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar