21 oktober 2016

Gädda med bacon och allra godaste äggsåsen



Du tager en gädda, en stor en. Lägg den på en plåt med kanter. Saltar och fyller buken med purjolök, grovt riven morot, smörklickar, vitpeppar och fint skuren bacon. I och med att gäddan i sig är en så torr fisk kräver den ganska rejält med fett. Bacon och gädda är en god kombination. Slå över någon dl vatten eller buljong ännu över fisken innan du drar aluminiumfolie över. Låt den vara i ugnen tills skinnet lätt lossar och fiskköttet vitnat och känns färdigt (tiden beror på fiskens storlek). Ungstemperaturen kan vara rätt låg (max.150-170 grader). Ös över lite buljong vid behov.

Äggsås

4-5 ägg
en klick smör
2-3 msk vetemjöl
2 dl buljong
några nypor vitpeppar
salt
1 1/2-2 dl grädde
en näve fint skuren bladpersilja

Koka innan 4-5 ägg. Laga en vit grundsås. Fräs en klick smör, rör ner någon msk vetemjöl. Vispa ner ett par dl buljong. Låt koka ihop lite. Häll i grädde under omrörning. Avsmaka. Tillsätt någon nypa vitpeppar och ev. salt. Hacka äggen. Rör ner ägghacket i såsen. Strö över bladpersilja. Servera äggsåsen till bacongäddan och kokt potatis. Koka gärna gröna bönor eller ärter till. Om det blir gäddbitar över benas och sparas de till en god gäddsmörgås dagen därpå.

Här hittas ett annat recept på gädda&bacon.
Här ett annat gott gäddrecept, "gäddpinnar".

Fler goda gäddrätter se under etiketten "Gädda" i denna blogg.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar