17 november 2016

"Beaujolaisdagen" och en nykorad ekokock


Årets Beaujolais Nouveau beskrivs så här i dagens tidning: Blårött, med frisk, bärig, pigg saftig doft och lätt , bärig, druvig smak samt inbjudande nyanser och snälla tanniner. (G Borgström)

Idag, tredje torsdagen i november, är det igen dags för Beaujolais Nouveau. Att avsmaka ett vin mitt i veckan hör till de sällsynta undantagen, men det här med Beaujolais är något som hängt med ända sen mitt allra första restaurangjobb. Det blev en tradition som hållit i sig. Beaujolaisvinet som är gjort på druvan Gamay från Bourgogne är ett vin som är fruktigt, sprittande, lätt och glatt, och ingenting för "vinsnobbar" precis. När man avsmakat Beaujolaisen  kan man övergå till att dricka kryddig glögg med mera "djup" nångång ibland om kvällarna i väntan på jul. Glögg och pepparkakor och några tända stearinljus vad är väl bättre än det denna mörka årstid. Mycket av snön försvann med regnet och igen känns denna årstid lite väl mörk.  

I dag korades förövrigt "Nordic Organic Chef" i Malmö. Första gången Finland var med i tävlingen där det förutom Finland fanns representanter från Sverige, Estland och Norge. Vinnaren kommer  från Norge: Håvard Klempe (Restaurang Credo, Trondheim). Från Finland deltog Benjamin Frostell (Gastrobar Emo, Helsingfors).


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar