8 november 2016

Ekologiskt i Finlandiahuset och snabbmat hemma


Finlandiahuset (arkitekt: Alvar Aalto)

Ekologiskt i yrkeskök var "temat för dagen". Har skrivit om det många gånger förr t.ex här  och här. Idag en tur till Helsingfors för att ta del i en "minimässa" som ordnades av Ekocentria. I morgon är det Ateria-16 (storköksmässan), men den hoppar jag över. Det här lilla formatet passar mitt lilla kök bättre för det är främst detta med ekologiska råvaror som är av intresse och här fanns en möjlighet att titta närmare på nyheter och träffa producenter och grossister.
Det här t.ex är en råvara  jag kunde tänka mig att börja använda. Förkokta bondbönor i storförpackning, både som hela bönor och som bönmassa. Inhemskt, och ekologiskt. Kan användas till vegetariska biffar t.ex. Det s.k "Härkis" och "Pulled havre"  tycker jag däremot känns för mycket halvfabrikat för att platsa in hos oss. Hellre lagar jag då en vanlig böngryta 


Vegetarisk lunch i Finlandiahuset.
En grönsakscurry med ris och massa goda tillbehör.

I övrigt var det kallt och ruggigt i Helsingfors. Isande kyla och det kändes gott att komma hem till värmen. Hemma blev det "snabbmiddag med lyxig touch". Hade kokta rödbetor och några kokta potatisar i kylskåpet kvar från gårdagen. Stekte lax, rev potatisen och rödbetan med grovt rivjärn. Stekte även det. I rivna potatisen ströddes  ner lite torkade nässlor, örtsalt och peppar. Över rödbetan skvättes bara lite olja, den är så god i sig. Sen tog vi ännu och letade fram lite tillbehör... majonnäs, balsamcreme, lite auraost och t.om basilika råkade vi ha hemma. Matlagningstid: max 10 minuter, så riktig snabbmat med andra ord. Lönar sig att ha lite förkokta rotsaker, och lite andra "tillbehör" hemma som snabbt kan plockas fram när det bör gå undan! Auraost (blåmögel) och lax var föresten en god kombination!

Mättar bra när man varit ute i snöoväder!

2 kommentarer:

Anonym sa...

Mukava kuulla, että tilaisuus oli onnistunut ja kiitos osallistumisestasi sekä tästä kirjoituksesta. :-) Terv. Anu Arolaakso EkoCentriasta (tilaisuuden järjestäjä)

Monica sa...

Oli hyvä tilaisuus taas!

Skicka en kommentar