5 mars 2017

Söndag med surdeg och sopsorteringSöndag och sol. En promenad i solen får inleda dagen. En runda på begravningsplatsen. Tittar till en speciell grav. Söndag och saknad.

Hemma igen: startar en surdeg som ska får sura till sig några dar. Kanske det får bli en pizza på surdeg i slutet av veckan. På jobbet bakade jag också med surdegsrot i veckan. Prövade med spelt denna gång. Lyckades helt o.k. Påbörjar man surdegen på en måndag  och matar den lite några dagar så kan man baka det godaste bröd innan veckan är slut. Det skulle alla skolkök/ daghemskök kunna göra. Tar inte alls mycket tid i anspråk. (Här hemma blev roten en spelt-råg-emmermix).

Övriga söndagssysslor: städat lite smått, tvättat, sorterat strumpor och sånt. Maken på jobb så det fick bli en hemmadag efter vår förmiddagspromenad. 

Vänder kompost, väcker sömndruckna stora daggmaskar med att köra ner vissna tulpaner, lökskal och äppelskrutt. Solstrålarna värmer. Komposten lite för sur och kräver strö. Städar hos Kanin och får torrare material att varva ned i komposten. Energin räcker till att fortsätta påbörjad källarstädning. Sorterar plast, metall, kartong skillt för sig. Bråte som samlats. Saker som ska bort. Plastinsamlingen har sent om sider börjat fungera här i stan. Nu finns det fler plastinsamlingsställen än tidigare. Det är bra! Hur man än försöker minimera plast är det ändå mystiskt hur mycket plastsopor som landar i en vanlig familj. Plastkrukor, flaskor, påsar, emballage...

I ugnen potatis, i grytan lamm. Bara två familjemedlemmar hemma så det kommer att räcka till dagarna två. Tänker på sopor och på komposter o plast medan jag planterar pelargonskotten som hunnit få långa rötter.


Hej då tulpaner! Den här gamla "jordglobskomposten" har funkat helt bra! Bara man några gånger i veckan rör om, och "matar den"  fryser den inte trots köldgrader.  Eller...nåja...2-3 veckor vid årsskiftet stod den ganska stilla och fungerande  mindre bra när det var som kallast men snabbt blev det liv i den igen när det blev varmare.

Komposter är bra att ha! Och bra att ha två så får den ena vila medan den andra används. Den andra kompostens mylla kommer att bli finaste "mat" till årets zuccinin. Den här måste vila snart.

Ännu ett varv ut i solen innan måltid. Måste ju ta en kompostbild till bloggen och solen den skiner än!=)

Vad gör ni en helt vanlig söndag?Inga kommentarer:

Skicka en kommentar