11 mars 2017

Fastfood, café- och restaurangmässan 2017/ del 1


Matmänniskor och mat. Mycket mat och mycket människor. Smakbitar och en massa smakkombinationer. Intressanta teman och paneldebatter Så såg min torsdagsförmiddag ut. Jobbrelaterat men ändå mer nöje än jobb. Besökte nämligen fastfood, café- och restaurangmässan i Helsingfors.

När man jobbar ensam i ett kök till vardags är såna här tillställningar välkomna. Att ta sig ut och träffa folk, likasinnade som jobbar med mat. Försöker komma iväg nångång i året på nån mässa, på nåt seminarium eller nån kurs. För att få inspiration, för att hålla mig "up to date", hitta nya produkter och bli påmind om det som så vackert kallas yrkesstolthet. Jag ser det som viktigt att man med jämna mellanrum kommer bort från sitt eget kök, reflekterar över vad man gör, vad man kan, vad man är duktig på och varför man valt branchen och också det att trots man jobbar ensam finns det ändå en massa människor som delar passionen för maten, för yrket. Som en enda stor "familj". En slitsam branch med så mycket jobb men ändå så inspirerande.

Lyssnade på två föreläsare och en paneldebatt medan jag mellan varven snurrade runt bland utställare och representanter från olika företag och smakade mig igenom en massa smått och gott. De jag lyssnade på var 1. Samuli Korhonen (Trust Creative Society Oy) som tog oss in på en matresa i framtiden. (Mer om det i ett senare blogginslag) 2. Jyrki Sukula (köksmästare) om tankar kring ledarskap och hur man överhuvudtaget får tag i arbetskraft (i en tid då restaurangerna skriker efter kockar - jobb finns!). Slutligen lyssnade jag ännu på paneldebatten om ekologiskt med chefredaktören Maaret Launis från tidningen Aromi, Köksmästaren Ulla Liukkonen, Satu Silvo restauranginnehavare, den vegetariska restaurangen Silvoplee, Helsingfors och  Benjamin Frostell (vinnare i  tävlingen Årets ekokock och köksmästare på Gastrobar Emo, Helsingfors).

Jyrki Sukula om ledarskap


Paneldebatt om ekologiskt


Det godaste jag smakade på under dagen var kanske en minihamburgare där själva biffen endast bestod av kalvkött, salt och peppar. En härligt god mix med pistageglass och en citronglass råkade mina smaklökar också få stifta bekantskap med. För att inte tala om alla goda kaffeskvättar jag drack under dagen allt från "vanliga" kaffesorter till mer speciella.

I övrigt la man märke till att köttsurrogat som havreprodukter, bönor och andra vegetatiska alternativ blivit mycket mer i fokus än under tidigare år . En trend eller boom som nu definitivt tycks ha kommit för att stanna. Likaså är "gamla sädeslag" starkt framme. Spelt och emmer är t.ex väldigt fina produkter. Fick en påse emmer talkkuna (skrädmjöl) från Malmgård som jag snart ska testa.

Malmgårdsprodukter på mässan


Under mässan som pågick i dagarna två hann man också kröna årets pizzakock. Vinnare blev Davide Sindoni från restaurang Sergio´s i Åbo.

Fortsättning följer... 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar