14 maj 2017

Mallorca - natur och fåglar

Mallorca del 3.


Vi kommer fram till hotellet vi ska bo på när det är kväll. Spanar ut över S'Albufera Natural Park från balkongen (Hotell La Dorada, vi har bett om ett hotellrum med utsikt över fågelparadiset istället för mot poolområdet). Våtmarken man blickar ut mot är en perfekt biotop för olika vadare, änder och hägrar. Bara att ställa upp tubkikaren och börja studera fågellivet. Tre olika hägrar med ens i samma synfält: gråhäger, purpurhäger och silkeshäger. Senare på kvällen noterar maken att även dvärgrördrommen håller till i området.


Ett gömsle, därifrån man kan se fåglar på riktigt nära håll.

På med vandringsskorna och vi följer stigar och vandringsstråk i S'Albufera. Hägerlistan utökas snart med natthäger och kohäger. Här och där har det byggts gömslen så man kommer riktigt nära skärfläckor, styltlöpare, drillsnäppor och sothöns. Kamsothönan (inplanterad art) får vi också syn på. I buskaget sjunger gulhämpling och vid vasskanten står purpurhönan och det känns ganska otroligt att man kan se så många arter i vilt tillstånd så nära intill sig. Jag har den stora fördelen då jag är ute och reser med maken att jag har en stor fågelkännare vid min sida. Bara att fråga: "Nä men vad var det där?" när man hör nåt ovanligt läte eller om jag ser nåt jag inte själv klarar av att artbestämma. Svaret kommer oftas genast endera på latin, finska, svenska...engelska. Ofta blir vi stannade av någon annan förbivandrande ornitolog som vill veta om vad vi sett, och var. Holländare och engelsmän är i majoritet bland fågelskådarna märker vi snabbt.

Någon kväll och många fågelarter senare är vi igen på balkongen. Denna kväll äter vi "hemma på hotellrummet. Jag har lagat en risotto med svamp och sparris och vi ska strax sätta oss ner för att äta. Då upptäcker maken något i kikarskiktet. Fram med tubkikaren och två heliga ibisar med krökta näbbar flyger där! Helig ibis är en art som blivit allt allmännare i dessa trakter. En kungsörn ser vi också vid många tillfällen från balkongen. Det lär vara en parkrymling som stationerat sig här sedan flera år tillbaka. Tjockfoten hörs i skymningen och natthägerns siluett ser vi flyga förbi när solen nästan gått ner.

 Vill man kombinera fågelskådning med familjesemester är Alcudia ypperligt som resmål. S'Albufera Natural Park finns på gångavstånd och är öppet klockan 9-18. Hit kommer också (mest mallorcanska?) barnfamiljer som vill uppleva Mallorcansk natur. Rusta picknickkorgen med för nåt cafe finns här inte. Är man seriös skådare och vill se fågelivet i tidig morgontimma och vill undvika de värsta folkhjorderna kan man få ett specialtillstånd vid informationsstället (passet behövs när man söker tillståndet, nån dag innan.) Då kan man få hela området så gott som för sig själv och fåglarna är som aktivast då tidigt om morgonen.


Mötte ett litet lamm i en mallorcansk skog...


Bra vandringsleder på Mallorca.

En utmärkt liten skrift om fågellivet på Mallorca skriven av Dave Gosney kan man köpa från t.ex Lintuvaruste i Helsingfors innan man reser iväg. Den kom i flitig användning under vår fågelresa. Andra bra fågelställen i norra delarna av Mallorca är och vid sjön Cuber uppe i Tramuntanabergen. Där ser man mycket rovfåglar som t.ex gåsgam, grågam, glador m.m. Häcksparven hittades även där vid Cuber. 


Vill man se eleonorafalken lönar det sig att ta slingriga vägar till Formentorhalvön. Men vi blev glatt överraskade av att ännu se två eleonorafalkar från hotellbalkongen strax innan vi åkte hem. Den vackra blåtrasten hittade vi i närheten av fyren Cap Capdepera i nordöst.


Hann få en bild på trasten. Kraftigt uppförstorad bild, därav så suddig.En landsködpadda mötte oss på promenadvägen i Son Real, ett område lite österom Can Picafort som är öppet för allmänheten. Det är också ett bra fågelställe där bl.a kornsparv, rödhuvad törnskata, fältpiplärka och svartbent strandpipare kan observeras. Gick man någon kilometer kom man fram till en fin lång strand. Ett dopp i medelhavet är inte helt fel när man befinner sig på vandring.


(Fler fågelbilder läggs in senare i detta blogginlägg...)...sånt man äter på fågelturer

Fyllda batonger tillverkade på hotellrummet i tidig morgontimma.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar