7 maj 2017

Mallorca - Sjötunga på två sätt och mat från liten kokvrå


Mallorca del 1.

Nu blir det lite Mallorcatema här i bloggen. Börjar med maten.

Anser mig inte vara nån expert på mallorcansk mat efter endast två resor till ön och dessutom blev det mycket självlagat denna gång. Visst är det lite trångt att kocka i en kokvrå med bara två kokplattor och avsaknad av ugn men det går! "All inclusive" kändes inte rätt för en resa som denna. Under den här resan prioriterades natur och fågellivet så hotellhäng vid poolkant och mat vid hotellets matställen stannade vid ett minimum. Istället drog vi ut i naturen och åt picknickmat eller åt på mer lokala ställen, ja då vi inte kockade i egen kokvrå förstås. Pastarätter är utmärkt mat efter en dag ute i naturen. Risotto och paella likaså. Antipasti och sallader går också fort att svänga ihop.Sallader! Sallader och antipasti, sallader med getost, ja sallader åt vi i många varianter. Perfekt balkongmat om kvällen. Balkongutsikt mot fina fågelmarker: S´Álbufera Natural Park (Mer om natur och fåglar i ett kommande blogginlägg...)
Risotto. Här med sparris, lök och champinjoner. Eller alternativt laga en paella.


Ta en tur till närmaste "Mercadona" och köp någon fisk. Här blev det lax och vildris. 
Enkelt och gott!
Omväxling förnöjer, här åts det på restaurang. Sjötunga på El Patio i gamla Alcudia. En skål med ugnsgrönsaker hörde till portionen.

...och eftersom sjötunga är så gott: Sjötunga som lunch  med kaffe och kaka på det. Den Mallorkanska restaurangen hette Cas Pagés och fanns i Port de Soller på Mallorcas sydsida.En klassisk Mallorcansk mandelkaka.En pizzakväll blev det också. Denna med getost, äpple, valnötter och honung. Gott med äpple men hade själv kanske lämnat bort honungen, den blev aningen för söt för min smak. Restaurang Picco i Alcudia.Ensalada Verde. En riktigt god grönsallad på Ametlla+ i staden Arta på nordöstra sidan av Mallorca. (Återkommer till Ametlla+ i ett senare blogginlägg.)


Ser ut som vi inte gjort annat än ätit på vår resa... Men man behöver mycket energi när man rör på sig. Vi har vandrat mycket i norra delarna av Mallorca och hittat många fina smultronställen lite längre bort från de vanliga turiststråken. 

En fin resa!

Läs mer om Mallorca:
 Natur och fåglar
Mallorca -Lunch i Arta

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar