21 maj 2017

Restaurangdag, tranor och vildmat


Robin Hund till barnens förtjusning.

Tredje gången vi deltog i Restaurangdagen! Lyckat och många kom. Vädret var soligt och pitabröden goda. Dessutom högklassig underhållning för barn. Robin Hund och hans glada orkester.Pitabrödsbakningen avklarad. Fyllda pitabröd samt våfflor med grädde och jordgubbssås och barnens egen "snackbar" (med dippgrönsaker och kex) fanns på menyn. Rabarbersaft av vårens första rabarber att dricka. Pitabröd (eller alternativt rågbröd) fyllda med Tillmanns rökta lax alternativt fetaost + två olika dressingar, sallad och marinerad rödlök.


Mums!

Hann en sväng till torpet också under veckoslutet! Första övernattningen i år. Städade och planterade lite sallad. Plockade mjölkört och nässlor. Mjölkörten fick göra sällskap med kantareller från frysen här hemma ikväll. Kokade pasta till. Mjölkört, kantareller, grädde + lite salt och peppar så mycket mer behövs inte för en lyxigt god "vildmatspastasås". Nässlorna förvälldes och ska bli en pesto. Gott att t.ex ha på smörgåsen under veckan som kommer.

På torpet har vi fått sällskap av en tranfamilj detta år. Första gången de häckat så nära. Biotopen blev så annorlunda sedan grannens skog höggs så trots att flera fågelarter och växter försvann kommer det årligen några nya istället. Intressant att följa med hur naturen "återhämtar sig" trots att det är så tråkigt att moskogen är borta! Nu har det bildats en sankmark i f.d skogen där de gamla granarna tidigare stod tätt. Perfekt att bo här tycker tranorna!

Nässlor i bakgrunden.
Mjölkört med kantareller i stekpannan.Nässelpesto med pistagenötter

1 l toppskott av nässlor förvälles, vattnet kramas ur (vattnet kan användas som gödselvatten till växter). Mixa nässlorna med matolja av god kvalitet samt en näve nötter eller frön. Denna gång hade jag pistagenötter och lät dem bli ganska grova, och smaksätt sedan med en nypa salt, svartpeppar och en skvätt citronsaft samt lite riven ost. Jag brukar ha parmesan, västerbottenost eller svart emmenthal nu blev det vad vi hade hemma: port salut. Saltet blev inte heller "det vanliga" denna gång utan ett specialsalt köpt på Mallorca. Havssalt blandat med karkade (kinaros). Syrligt gott och vackert rosa salt!


Fler vildmatsrecept hittas under etiketterna "vilda örter", "pesto" och "nordiska smaker" här i bloggen.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar