16 oktober 2017
Grön måndag - Två vegetariska
Det här är en riktigt snabblagad rätt om ni har förkokt rödbeta till hands. Börja med att lägga ugnen på 200 grader.
Zucchini-rödbeta-broccoliform för 3-4 pers.
4 medelstora (förkokta) rödbetor
8 broccolibuketter
1 liten skivad zucchini
rypsolja, flingsalt
fetaost och solrosfrön att toppa med.
Klyfta rödbetorna och lägg dem i en smord ugnsform, blanda ner skivad zucchini och broccoli, ringla lite olja över och strö nån nypa flingsalt över det hela. Låt grönsakerna vara i ugnen medan t.ex quinoa eller hirs tillagas.Rosta en näve solrosfrön i en torr panna. Grönsakerna får gärna vara lite "al dente" när de skall ätas.
Ta ut formen från ugnen och toppa med smulad fetaost och rostade solrosfrön. Stänk över lite balsamvinäger. Servera med quinoa (eller annat), bröd och en grönsallad till.
Nu är också grönkålen så fin. Låt grönkålen spela huvudrollen i en god paj!
Paj med svamp och grönkål
Pajdeg
1 ägg
150 g smör
3 dl mjöl
1 nypa salt
(tips: byt ut 1/2 dl av mjölet till quinoa, spelt, emmer för god smak och lite extra protein i pajen)
Fyllning
3 ägg
3 dl mjölk (alt grädde)
2 dl förvälld finhackad grönkål
2 dl förvälld svamp (trattkantareller eller annan)
1 1/2 dl finriven västerbottenost eller annan ost
salt, timjan, svartpeppar en nypa av vardera, lite fintskuren chili om ni önskar lite "sting".
Arbeta raskt ihop degen, och tryck ut den i en pajform. (Eller gör som jag brukar: kavla ut degen på ett bakplåtspspper. Lyft pappret med degen över formen och forma direkt och skär bort ev.överflödig deg och papper. Låt pajbotten förvärmas i ugnen 5-8 min. Innan fyllningen hälls på. Grädda ca 30 minuter. Servera med en enkel grönsallad.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar