5 januari 2018

Vegoari i januari - 5 × gröna rätter



Har förstått att rätt många inlett året med ett löfte om mera grönt i matväg.  Endel har beslutat sig att hela januari får bli "grön". Bort med köttet och in med det vegetariska. I vår familj, med både renkött och fisk i frysen, kommer vi ändå fortsätta på "allätarlinjen". Därmed inte sagt att vi inte äter mycket vegetariskt, det gör vi, flera dagar i veckan året om.
Nedan lite tips till er som nu söker "gröna ideér" för vardagen. 5 rätt enkla, snabblagade lunch eller middagstips baserade på främst rotsaker, svamp och bönor/linser nu vintertid. Torkade vildörter ger rätterna ofta "det lilla extra" vintertid men färska eller torkade helt vanliga örtkryddor går naturligtvis lika bra. Timjan och rosmarin t.ex gör vegetariskt så gott!

Dag ett: En stor sats god linssås kan inleda veckan. Den kan man t.ex äta med pasta, toppa med parmesan och laga sallad till.  Kyl ner och spara sås som blir över i kylskåpet ... ja ni lagade väl en stor sats!
Dag två Den här dagen kan bli "biffdagen". Rotsaksbiffar/morotsbiffar eller kanske rödbetsbiffar. Riv rotsakerna, blanda med uppvispat ägg, blötlagda havregryn eller en grötrest från morgonen (Förkokt quinoa också ypperligt som ingrediens, blir bra konsistens och tillför lite mer protein, likaså kan mixade förkokta bönor eller kikärter ingå som ingrediens). Krydda med dina favoritkryddor, salta lätt eller smula ner fetaost om det finns hemma. Klicka ut biffar på en plåt beklädd med bakplåtspapper. Koka ris eller korn medan de är i ugnen. Chilisås till och sallad. (Biffarna kan förstås även bli vegeburgare om man så önskar med skivad tomat, rödlök, sallad, ost och kryddgurka.) Här ett annat förslag på vegebiffar: ärtkrossbiffar
Dag tre får faktiskt bli pasta igen för nu vill linssåsen i kylskåpet gärna göra come back som lasagne. Såsen (dryga ut med krossad tomat och ev. spenat) varvas med fullkornslasagneplattor och varför inte tunt skivad aubergine eller zuccini som fått en lite stänk av soja eller av basamvinäger och örtsalt innan. Ostsås över och in i ugnen, sallad till. Andra tips för linssåseresten är att laga en soppa av den, i med lite mer tomatkross, vitlök, örter. En klick creme fraiche, rostat bröd till. Eller använd den som pizzasås till en god vegepizza.
Dag fyra: Ugnsrotsaker, rostad broccoli, kokt potatis, en god pesto eller hummus till och en sallad. Koka extra potatis, när du en gång kokar för du behöver också till...
Dag fem: "Mix av rester" blir fredagsgott. Halvera den kvarblivna förkokta potatisen. Lägg på en plåt i ugnen med olivolja, (vild)örtsalt och timjan eller paprikapulver, kanske nån vitlök. Fräs lite svamp (lyxigt om ni har kantareller att ta till, annars vad som helst för god matsvamp)  lök och lite  strimlade grönsaker (kylskåpsrensa! använd bort allt "kvarglömt", pytt på rester kan bli riktigt gott och samtidigt blir det ordning och reda igen i kylen). Mixa ihop en god kall sås eller röra T.ex rosmarinsmetana.  Kanske en liten ostbricka som en senare kvällsvickning. Här ett annat alternativ till potatisen och svampen.

Lördag...  låt nån annan fixa maten😊
Söndag...  ät ute. Endera restaurang eller ta och plocka fram trangian... välj själv. Vildmarksmattips kommer här i bloggen under vårens lopp kan jag (nästan) lova.

Ps. salladerna till dessa vegerätter kan också vara "matiga". Fram med nötter/  bönor/ frukter till dem och passa på att använda oliver, inlagda rödbetor, syrade grönsaker m.m Ofta har man nåt "fynd" i kylskåpet som mår bättre av att användas än att bara stå där. I salladerna ta och ringla över högklassiga oljor. Oliv- eller ryps, sesam- eller valnötsolja ger god smak.

Andra vegetariska rätter hittas här och där i denna blogg. Titta t.ex under etiketter som: vegetariskt/ grönsaker och rotsaker/ svamp/ sallader/ soppor/ potatis/ pasta/ pesto/ sallader.




             Lycka till med "Grön Januari"!



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar