11 mars 2018

"Grönsakspedagogik" och konsten att lära små att gilla broccoli


De röda små prickarna... "rönnbärskapris"

Broccoli kan kanske få nån att rynka på näsan. Speciellt små "grönsaksvägrarbarn" brukar ofta räkna broccoli som en "smakar-inte-gott-grönsak". Vattnig, överkokt broccoli som mist sin spänst och grönska är inte speciellt apitlig så det gäller att fixa till den på bästa sätt. Jag brukar ångkoka broccoli al dente eller köra den i ugnen. "Rostad" broccoli i ugn är bäst. Bara lite olja och flingsalt på och gärna lite pressad citronsaft. Strö lite rostade solrosfrö  eller pumpafrön över och servera. Jättegott! Senast lade vi märke till på jobbet att om jag som kock  glatt kommer och säger att idag ska vi  alla smaka på broccoli! Då lyder de små hjärtegrynen. Alla! Sen sitter de där och mumsar och man blir alldeles varm i hjärtat. Att man sätter lite fokus på det man vill att ska "gå hem" är liksom grejen. 

Redan det att ett litet barn lär sig namnet på grönsaker hjälper att väcka nyfikenheten. Är just den grönsaken inte i ens smak kan barnet precisera sig. Behöver då inte säga "jag gillar inte grönsaker" utan istäĺlet "jag gillar inte broccoli". Det är viktigt att hålla på med matprat och "grönsakspedagogik" redan i tidiga år. Ju tidigare desto bättre. Men kom ihåg det ska vara skoj! Inga överdrifter och påtvingade försök att få barnen med på noterna. Inte för mycket matprat, men lite då och då.

I tv i Finland går just nu ett program med köksmästaren Kari Aihinen, där han åker hem till familjer och hjälper dem komma igång med bättre måltidsvanor. I några av avsnitten har det handlat om just barn som fått ett komplicerat förhållande till mat. Ett program att titta på hela familjen med hög igenkänningsfaktor då det handlar om "vanligt folk" i vardagssituationer. Annat än alla stjärnkocksprogram med tävlingar och glassiga uppläggningar som kan få en att tänka att det där med matlagning är alltför komplicerat och svårt. 

Broccoli i ugn (+ förkokt rödbeta) hade vi även hemma i veckan som gick. Maken önskade stömmingsbiffar så det fick det också bli. Och har man strömming vill man ha mos... Så strömming på en fredag då andra kör med pizza eller har tacokväll😆.

Strömming och mos, rödbeta och broccoli
 och lite citron på det = bra kombination.


Lite rödbeta och broccoli blev faktiskt kvar efter måltiden... Vad göra av denna restmat? Jo världens godaste dippsås till lördagskvällens dipp.

Här är receptet på ett ungefär:

Rödbetsdipp

Mixa:
Förkokt rostad rödbeta
några rostade broccolibuketter
1 avokado
2 msk creme fraice
saften av en halv lime
salt
peppar
färsk rosmarin 1-2 tsk

Tjusig färg med rödbetan!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar