27 mars 2018

Om Yersinia i morötter och en gratäng toppad med en god fetaoströra




Börjar med en uppmaning. Nu ska man vara extra försiktig med morötter.  Den här tiden på året just innan de nya primörerna kommer brukar rotfrukter som lagrats länge bli lite si och så.  Potatisarna har lite blånader och morötterna börjar bli torra. För ett tag sen uppmanade livsmedelsverket Evira att man ska se upp med vinterlagrade inhemska morötter eftersom jordbakterien Yersinia kan finnas där. Yersina trivs i kylskåpstemperaturer så därför bör man vara på sin vakt.
Den kan orsaka matförgiftning så tvätta morötter noga, skala och håll god hygien så behöver ingen bli sjuk!

Vi åt en extra god gratäng ikväll  när vi var lite fler hemma. I den ingick också morot. Potatis, kallrökt ren (kunde bra bytas ut mot t.ex krossad  bondböna om man vill utesluta kött), palsternacka och selleri fanns också i gratängen. Salt, svartpeppar och grädde. Ingen ost för vi gjorde en fetaoströra med rosmarin som man sen kunde toppa portionen med. Några stekta sparrisar per man blev det också. Kändes lyxigt gott mitt i vardagen.





Fetaoströra med rosmarin

70 g fetaost
2 msk creme fraiche
4-5 msk färsk rosmarin
2 msk citron
svartpeppar och en liten "dutt" olja

Mixa samman ingredienserna. Härligt god röra att ha på rågknäcke ocksä!



...och ärtskotten växer nästan så det knakar

I morgon blir det någon soppa.




Vad åt ni till middag?



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar