2 april 2018

Gädda med ramslök och pepparrot
Så var det vinter igen då... det har snöat en hel del det senaste dygnet. Det mesta av påskmaten uppäten så  det fick bli frysens sista gädda som fick bli påsk annandagslunch. Den allra sista av "sönernas lager" av senhöst fiskade gäddor. Som motsats till fet fisk som max. håller 2-3 månader i frys så hör gäddan till de mindre feta fiskarna som riktigt bra håller minst ett halvår som nedfryst. Denna fiskad nångång i oktober-november.

Gädda med äggsås hade jag tänkt mig, men tydligen hade äggen gått åt till annat - ja det är ju ändå påsk! Nå en bit färsk pepparrot och den torkade ramslöken fick göra sällskap med gäddan istället. Gäddan lades i ugnen inlindad i smörpapper. Smör, rödlök, salt, ramslök och vitpeppar blev den innan dess fylld med. Såsen fick bli en sådan här variant denna gång:

Pepparrotssås med ramslök

1 burk creme fraiche (200g)
2 msk finriven färsk pepparrot
1 tsk ramslök
1/2 tsk het chilisås (Sriracha hade jag)
en msk honung
1-2 nypor salt

Tips! Om ni lagar gädda, spara småbitar om det blir över. Lägg bitarna (försök ta bort alla ben innan) i kylskåpet. Är gott som pålägg på knäckebröd eller rågbröd nån dag framöver med bara lite smör eller kanske i kombination med nån ört. Se mer här

Fler gäddideér hittas under etiketten Gädda i denna blogg.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar