5 mars 2018

Silverte med kummin - en magvänlig historia

 
Närodlad kummin (Carum carvi)

Silverte (Obs!! inte att förväxla med  silvervatten!) var nåt vi drack som barn ibland istället för te. Hett vatten, lite mjölk och en tsk honung. Intages i små klunkar i sena kvällstimmen och sen sover man gott. En extra "knorr" får silverteet med liten nypa kummin i.

Fick i höstas en stor burk närodlad nyskördad kummin, brödkummin (Carum carvi). Vet att de finns de som inte alls gillar smaken av kummin.Till dem hör inte jag. Burken med kummin har stått inom räckhåll från köksbordet och jag har under vinterns lopp kommit underfund med:

1. Kummin gott på tomatskivan på morgonsmörgåsen.
2. Kummin är gott på....vaniljglass! Ja tro det eller ej. Mina smaklökar gillar lite oväntade kombinationer. Pröva kombinationen: vaniljglass, granskottssirap och en nypa kummin tillsammans!
3. Kummin, gott i silverte, se i inledningen

Annars är det väl mest i brödbakning kryddan används, och även som smaksättare i snaps.

Varför äta kummin, bortsett från att det är en god krydda? Ja den är en krydda  (likt anis och fänkål) som är speciellt vänlig för magen. Lugnar ner en uppsvälld mage om man brukar ha problem med det. Minskar på gaser och lindrar magont. En bra krydda om man äter mycket bön- och linsrätter eller reagerar på kål och lök. Ibland märker man i recept att receptmakaren blandat ihop kummin med spiskummin (Cuminum cyminum) kryddor med helt olika karaktär och smak. 

Läs mer om brödkummin här och här.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar