18 maj 2018

Måltidspedagogik är "win-win" -sysslar ni med måltidspedagogik?


Med hjälp av måltidspedagogik får man barnen 
att gilla annat än bara "blommig falukorv"!

Började en morgon på jobbet utomhus innan jag bytte om till innejobb och kökskläder. Vi träffades ute i trädgården, pedagog, barn och jag för nu hade vi planerat tid för trädgårdssysslor. Närmare bestämt potatis och lökplantering. Ja lite örter och sommarblommor också.


Att odla med barn är ett sätt att syssla med "måltidspedagogik".  Barnen får en uppfattning om matens förlopp från jord till bord. I höst när vi skördar drar vi oss till minnes hur vi planterade. Av en potatis blir det många! Resultatet med "matmedvetna barn" ger så mycket tillbaka, det är en bra väg till sunda matvanor och nyfikenhet på mat. Ett matnyfiket barn vågar smaka och som kock vill man naturligtvis att maten man med möda kockar faktiskt äts. De vinner, jag vinner...win-win. 


Men måltidspedagog då - hur blir man det? Själv har har jag bara läst på av purt intresse på egen hand. Gått på olika kortkurser och seminarier och funderat ut hur det i praktiken ska fungera bäst just hos oss. ... det är kock jag är och ser förstås gärna att sammarbetet mellan pedagogerna och köket fungerar smidigt. Både kökspersonal och pedagoger borde under utbildningarna läsa vissa block gemensamt enligt mig. Dels för att kök och daghem ska fungera bra ihop, alla ska ha samma målinriktning och vilja att tillsammans skapa bra rutiner och stämning kring måltiden och  hela måltidsmiljön. Smakskola är dessutom roligt! Det är så mycket inom småbarnspedagogiken som bygger på de dagliga rutinerna, rutiner där maten har en väsentlig roll. Regelbundenheten, de återkommande måltidsrutinerna. Frukost, lunch, mellanmål...frukost, lunch, mellanmål...fem dagar i veckan. Tillsammans kan vi skapa nåt bra kring det!

Vet ändå att långt ifrån alla daghemskockar*/kökspersonal har tid eller ens möjlighet att engagera sig med barn, mat och måltid på det vis som jag gör. Men har haft möjlighet att påverka och har kunnat komma med förslag och ideer då det gäller  just mat och måltid, och är så glad för det! Tycker att jobbet också får mervärde om jag kan få bidra med måltidssysslor för barnen. I praktiken blir det ändå bara nån liten stund nu och då det hittas tid men lite måltidspedagogik är bättre än ingen alls.
Måltidspedagogik behöver inte heller ligga  på kökets lott, alla på daghemmet kan jobba  med "matprat" och   involvera smakskola , baka och odla med barnen och annat. Alla barn behöver inte heller samtidigt syssla med samma sak. Låt barnen turvist delta i måltidssysslor.

(* skriver daghemskock, i Sverige kallar ni er förskolekockar, men här i "österlandet" är det daghem som gäller

Har du gått kurser, utbildat dig just inom området barn, mat och måltid? Berätta gärna i kommentarsfältet nedan vilka vägar du i såfall gått. Har ni möjlighet med att samarbeta med köket? Har ni inspirerad kökspersonal? Vad kan man göra åt saken om så inte är fallet? Finns det lösningar hur ni kunde få bra måltidspedagogik inbäddat i den dagliga verksamheten?  Eller, du som läser, kanske du jobbar i kök? Tycker ni det borde finnas en huvudansvarig för just måltidssysslor eller är det något alla ställer upp med? Kan barnens föräldrar tänka sig att engagera sig i t.ex trädgårdssysslor och med "talkoanda" starta upp en fungerande odling med t.ex odlingslådor för örter och sallad. Kräver förstås lite extra jobb om daghemmet är stängt under semestertid. Men kanske frivilliga kan sköta bevattning turvist? 

Överlag kan du påverka i ditt jobb? Sjäv tycker jag det är en förutsättning om man ska trivas i jobbet vad man än sysslar med. 
  
Brrrm, brrrrm... 

Lista på veckans måltidssysslor
- hemliga påsen, vi undersökte mango ( som senare i veckan fanns i både, sallad, fruktsallad och joghurt)
-fruktsallad, förskoleuppgift, ett barn var med och lagade
-odlingarna påbörjades. Potatis och annat petades ner i jorden. 
-Traktorboken, studerades ivrigt av de yngsta

Ps. På finlandssvenska Marthaförbundets webbsidor hittas mycket bra material, tips och ideér under projektet "Tack för maten", titta in där!! Även Folkhälsan jobbar mycket kring barn, mat och måltid under projektet Gimme5. Trevligt veckoslut! Råkar själv ha en ledig dag
...men här sitter jag och skriver om ...😏 jobb!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar