26 maj 2018

Quesadillas i syrenbersån och en sallad för veganerSyrenbersån! Bästa stället att sitta och äta en varm kväll i bästa syrenblomningstid. Doften av trädgård och vetskapen om att sommaren precis börjat får en på bra humör. Syrenbersån var ett av mina första trädgårdsprojekt när vi flyttade hit. Små skrangliga syrener har nu blivit stora, höga när de vuxit till sig i 14-15 år. Nu har jag en syrenberså lik den min mommo hade. Nöjd!

Vad vi åt.

Quesadillas 4 port. 

400g g broiler* (kyckling) strimlor
1 msk olja
några vårlökar med skaft
en   paprika
chili eller jalapeno
salt, peppar
8 vetetortillas
4 msk cheddar smältost
1 1/2 dl riven ost t.ex emmenthal eller någon  gräddigare.

Stek strimlorna och smaksätt med t.ex salt, peppar och paprikakrydda
Skär paprikan och vårlöken smått.Häll paprika-lök mixen med broilern och stek med i slutskedet. Riv en ostkant.
Bred ut smältost på fyra tortillor och toppa med  fyllningen., riven ost över. Lägg på en tortilla som lock. Stek i stekpanna en i gången, 2-3 minuter, vänd tortillan försiktigt och stek den på andra sidan. Bra att ha två stekpannor på gång samtidigt så blir 2 färdiga samtidigrt 

* broiler talar man om i Finland/ kyckling i Sverige...  kan förstås bytas ut mot något annat om man ej önskar kött: Svamp, böncreme, hummus, fetaost, pulled havre, fisk, skaldjur.. valet är ditt. Och vill man variera är der gott även med små tärningar av mango eller avokado i fyllningen och varför inte lite ogräs, vilda örter, nu när de finns i överflöd.

En quesadilla per person räckte bra... då sonen fixat till en mudcake till efterrätt. Gillar enkla syrenbersåmiddagar i maj men nu skulle det gärna få regna lite med tanke på växterna.

Nu hade vi bara röd paprika
men en mix med grön, röd och gul blir fint.

Delar ännu med mig ett recept på en god sallad som passar veganer, ja inte bara veganer utan vem som helst förstås... Har aldrig lärt mig gilla tofu men i veckan smakade jag på en rökt variant, och fick inspiration till en sallad. En matig sallad att t.ex ha med på buffé.

Sallad med rökt tofu, malaxlimpa och dadlar

250 g rökt tofu
6 skivor malaxlimpa eller annan limpa (ej lagad på surmjölk om det ska passa vegan)
2 dl kärnfria dadlar

ett huvud isbergsallad
1 kruka grönsallad
1 kruka lollo rosso


6 msk god oliv- eller rypsolja (viktigt med en god...)
3 msk balsamvinäger
1-2 tsk kyndel (eller timjan)
1 nypa salt

Tärna tofu och limpa i små tärningar 1x1 cm, skär dadlarna i ungefär lika stora bitar. Rosta malaxlimpan i het panna, (se upp det går snabbt!) och häll med tofun och dadlarna, rör lätt om. Dra bort från plattan.

Riv salladen och häll över dressingen. Lägg upp salladen på ett stort fat och toppa med tofu-limpa-dadelblandningen. 


(Nästa gång ska jag testa jättegoda Kolatun Ruska äggost istället för tofun... ja, då blir det inte veganvariant och inte heller den rökta smaken).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar