26 december 2022

Skåprensning under mellandagar

 

Avslutar det gångna året med att försöka använda bort "gamla lager" ur torrförråd. Mycket vars datum börjar bli utgånget. Också ett sätt att jämna ut ekonomin, ja det går alltid åt lite mer pengar än man tänkt sig till julbord och fest. Då kan det vara bra att leta fram råvaror man kanske redan har hemma för en riktigt sparvecka efter jul.

Mjöl... och en påse saffran! Det får bli ännu en omgång lussekatter. Som lunch en gröt tillsammans med frysens röda vinbär. Mjölken är slut men i torrförrådet ett halvfullt paket med mjölkpulver. Använt mycket sällan men ändå en ypperlig vara att ha hemma i reserv. Med mjölkpulver utblandat med vatten fixar man snabbt en hög plättar  eller en ugnspannkaka om man får överraskningsgäster eller som jag gör nu, kokar en sammetslen gröt av den och speltflingor. Mjölkpulver -en "bra att ha" torrprodukt. Vidare har vi ofta tomatkross och förkokta bönkonserver hemma samt pasta och ris. Går att ta till vid behov då man inte har några andra konkreta lunch/middagsplaner. Pizzamjöl och tomatsås, ägg och en bit parmesan är annat som alltid finns hemma hos oss. Ett perfekt sätt att trolla bort överblivna rester är att laga pizza eller en paj och göra nån spännande fyllning av mat som blivit kvar. Kanske det rentav kan hamna lite kvarbliven julmat i pizzan eller pajen.

Vad gör du av rester? Vad brukar du ha hemma i reserv?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar