Det är intressant att fundera på hur mycket våra sinnen hänger ihop med varandra. Maten smakar inte mycket då man har täppt näsa. I en bullrig miljö med mycket ljud är det också svårt att njuta av matens doft och smak. Ser maten oaptitlig ut kan den kännas motbjudande trots smaken är ok. Vårt syn-, hörsel-, doft- känsel-, och smaksinne bildar tillsammans vår uppfattning om maten vi har framför oss. Våra individuella sinnesupplever gör att vi alla uppfattar samma maträtt lite olika.
Matminnen, något ur det förgångna, kan också undermedvetet påverka. Fast man inte exakt tänker på det så kan gamla känslor dyka upp. "Förra gången jag åt detta var stämningen jobbig kring matbordet..." Då kan den negativa känslan från den gången infinna sig. Hos tillfälligt matvägrande barn kan också sånt som tandsprickning eller plötsligt insjuknande spela roll. Barnet har kanske ont i halsen, magknip eller begynnande influensa.
Det finns också människor som föds med mycket starka, högkänsliga sinnen. De som upplever t.ex dofter, ljud, smak och konsistenser mycket intensivare än medeltalet och det finns de som föds med nedsatta sinnen eller saknar något som blinda, döva... De som föds med mycket nedsatt eller helt utan doftsinne finns också.
Många har vittnat om nedsatt doft- och smaksinne då de insjuknat i covid-19. För de allra flesta var detta tillfälligt men för endel kan sinnena kännas avtrubbade ännu långt efteråt.
Man kan träna sitt doftsinne med att medvetet dofta på diverse. Ta en dag då du fokuserar och funderar lite extra på dofter omkring dig. Försök hitta beskrivande ord för specifika dofter. Under en promenad utomhus ta djupa andetag. Vad känner du för dofter? Skog, avgas, rök...? Inomhus, dofta på maten innan du smakar, dofta på kaffet innan du dricker. Hur doftar tandkrämen, hur doftar det i kryddskåpet...
Här kommer ett boktips om du vill läsa mer om just doftsinnet:
Författare Margit Walsö
Utgivningsår 2022 Polaris fakta.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar