Med fördel kan man involvera fler i matlagningen då rätten består av många moment. En kan laga salsan och den kalla yoghurtsåsen medan en annan gör själva grytan och kokar riset. En tredje kan duka och stax, innan rätten är klar, ännu värma tortillor.
Ingredienser som behövs: (kanske inte exakt efter JO s recept, men som vi gjorde senast)
Amazing Veggie Chilli
Batat 2-3 medelstora (spara några skivor/bitar av batat, paprika, tomat och rödlök till salsan).
2-3 st paprikor
3-4 tomater
1-2 vitlöksklyftor
1 stor rödlök
400 g (en burk förkokta) vita stora smörbönor inklusive spadet de förkokta bönorna ligger i
400 g tomatkross
2-3 tsk ostkummin
2-3 tsk rökt paprikapulver
(jag lade ännu till lite färsk koriander)
Salt, peppar, lite citronzest
(Obs! Just de här kryddorna viktiga för rätten. Ostkummin och den rökta paprikan passar så bra tillsammans med smaker av mynta i salsan och chilins hetta i den kalla såsen).
☆☆☆
Ris (Svart, rött eller vildris. Tycker själv att rött ris passar bra till denna rätt) Beräkna 1 dl torrt ris/pers).
Rosta batat, rödlök, tomat, paprika och vitlök i het ugn. Lägg sedan över i en gryta. Häll över tomatkrosset och bönor+spad. Låt småkoka medan riset kokas och salsan görs. Lägg till kryddor och avsmaka. Fundera behövs det mer kryddor? Lite mer salt?
☆☆☆
Salsa
Ingredienser batat, paprika, tomat, rödlök, mynta, salt, svartpeppar, citron.
Skär rå batat, rödlök, tomat och paprika i rktigt små tärningar (typ finhackad julienne). Blanda om tillsätt ett par msk färsk fint skuren mynta och lite citronsaft samt peppar och en nypa salt. Lägg i kyl innan servering.
Joghurtsås. Blanda joghurt med en liten skvätt chilisås. Mild eller het, välj själv. Rör om.
Tortillas
Stek tortillor i het panna och ha dem som "brytbröd" bredvid grytan.
Servera i djupa tallrikar. Ris, het böngryta, salsa, joghurtsås och tortilla.
Ät & njut.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar