27 augusti 2024

San marzano och Manchego på en måndag

Torsk med tomat, dragon och havtorn
 innan det åkte in i ugnen...

Gå inte och handla då du är hungrig. Då handlar man lätt för mycket och matutgifterna blir högre än man tänkt.

Ett råd jag brukar följa men ibland blir det ändå så att man står där i mataffären när man är hungrig som en varg. Plötsligt får man idéer om än den ena goda rätten efter den andra och helst snabblagat. Magen skriker efter mat...

Det blev kanske något onödigt köpt den här gången. Men nu har vi mat igen för några dar framöver. Som "första hjälp" vid hemkomsten blev det genast en stor kopp kaffe och ett knäckebröd med ost. Och faktiskt en munk på det... 

Efter "kaffepausen" och då värsta hungern lagt sig vaknade kocken i mig till liv och matlagningen tog fart. Vad det blev?

Torsk med dragon och  San marzanotomater i ugn. Förkokta rödbetor i en form bredvid samtidigt i ugnen. Kokt potatis... och ännu polenta Manchego som en extra krämig och god sidorätt. Gott! Det hela tog max 30-35 minuter att tillaga. De egna odlade havtornen dyker upp i många rätter hos oss nu... här fick de ge extra syrlighet till fiskrätten.

San marzano heter den här stora avlånga
 tomatsorten. Passar bra som ugnstomat.

Polenta med Manchego ost passar bra som  en sidorätt ibland. Med en liten klick smör och riven ost i polentan får man en bra mättnad som håller hungern borta länge. Gör man lite extra kan man använda resten i t.ex grönsaksbiffar dagen därpå. Riv bara ner lite blomkål, morot, selleri eller plasternacka. Kanske lök.  Vispa ner ett ägg eller två och stek små biffar i panna.










Inga kommentarer:

Skicka en kommentar