15 september 2024

Skördetid och trädgårdstankar i september

 


Nu är vi i mitten av september redan. Hur blev det här året då sett ur skördeperspektiv? 

Nå, om man ser till de små odlingarna så kom de lite i skymundan i år. Kan väl säga att det mest varit sånt som "skött sig själv". Zuccini, lite potatis och persilja... sallad. 

Skojigt nog upptäckte jag kraftiga fina tomatplantor som gett många tomater där bland zuccinin. Tomatfrön som tydligen kommit med kompostjord, hur har de annars fått fotfäste där?

Sparrislådan gav lite sparris i maj-juni och nu påbörjades också ett litet sparris land på friland. Det tar säkert något år innan de tar fart där så tålamod behövs.

Av trädgårdsbär blev det främst vinbär och havtorn. Aronia finns ännu att plocka. Projektet med att avsluta havtornsodlingen i stan och övergå till havtorn på strandäng pågår ännu. I år tog standängsbuskarna fart och har gett rejält med bär. I stan finns ännu nån enstaka nedklippt buske som ännu ska grävas upp.

Äppel har funnits i överflöd och 100 kg fördes till musteri. Så vi är självförsörjande på godaste äppelmust länge framöver.

Av skogens gåvor har blåbär plockats en hel del och svampåret har varit finfint! Sopparna dök plötsligt upp under en vecka i slutet av augusti så de samt kantareller och svart trumpetssvamp har fyllt korg efter korg. Trattkantarellerna är på kommande så de och lingonen är näst i tur om man ännu i höst drar till skogs.  

Så ett helt ok år även om trädgårdsodlingarna inte var prioriterade. Är så tackam för havtornen, blåbären, svampen och den goda äppelmusten som ger det lilla extra i vinter 🧡    




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar