26 december 2024

Julkaka med nypon, bär och kinuski

 



Kakbottnen

3 ägg
1 1/2 dl fintsocker
2 dl vetemjöl
1/2 dl nyponmjöl
2 tsk bakpulver

Vispa ägg och socker fluffigt. Rör ner mjöl blandat med bakpulver. Smörj och bröa en form med löstagbar botten. Grädda i ugn 175 grader tills kakbottnen fått fin färg och känns färdig. Ta ut och låt svalna.

Skär kakan i två skivor och fukta bägge skivorna med lite citronsaft utspätt med vatten. Bred ut hjortronsylt på den understa och lägg den andra som ett lock över. Koka kinuski (kan även  göras i förväg). Se recept i förra blogginlägget. Så här till jul blir kinuskin extra "julig" om man smaksätter den med pepparkakskryddor. Häll den avsvalnade kinuskin över kakan. Garnera med bär direkt från frysen. T.ex tranbär och havtorn. Vispa grädde och spritsa längs kanterna.

(Kakan blir extra god om den får stå och dra kallt till nästa dag)

                                Mums! ...och god                                             fortsättning på julhelgen💛


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar