Vegetariskt har länge dominerat i vårt hushåll. Kött, ja ibland men rätt sällan, och fisk regelbundet. De vegetariska dagarna är betydligt fler. Det finns så mycket gott! Listar några favoriter. Några rätter har hängt med hur länge som helst, några är nykomlingar. Här en lång lista (alla lika goda trots numreringen).
1. Risotto med svamp, vårlök, vitlök, vitt vin och grädde. Parmesan och svartpeppar, timjan. Svampen får gärna vara Karl-johansvamp men kan förstås bytas ut med annan. T.om burkchampinjoner ger en god "vardagsrisotto".
2. Pastatagliatelle med en avokadoröra och toppas med krossade rostade valnötter. I avokadoröran bör det åtminstone finnas chili, lime, vitlök (eller torkad gräslök, som alltid är bra att ha hemma), salt, peppar, riven parmesan och lite olivolja
3. Tomatsoppa med krutonger. Ibland kan man köpa övermogna tomater riktigt billigt. Koka, mixa, krydda, toppa med en klick smetana, krutonger och persilja... så gott! Eller gör en shakshuka med ägg i god tomatgryta där man kan ha ett gott bröd vid sidan om och doppa i grytan.
4. Paella "vegevariant". Gör en klassisk paella men helt vegetarisk. Kombinationen gröna ärter, champinjoner, paprika, svarta oliver ev andra grönsaker. Kom ihåg saffran och citron och använd rätt sorts ris så blir den perfekt. Toppa med persilja. Lite matlagningsvin för rätt syrlighet.
5. Esquites, mexikansk majssallad. Mättande fräsch sallad med majs, avokado, fetaost, rädisor, paprika, sallad och en röra med créme fraiche, majonnäs, chili, vitlök, peppar. Ett gott brytbröd till.
6. Amazing chilli, enligt Jamie Oliver. Godaste böngrytan (batat, paprika, tomat, rödlök stora vita bönor spiskummin, rökt paprikakrydda, vitlök, salt, citronzest) med ris och tortilla samt salsa med finhackad rå batat, rödllk, tomat, paprika, citron, salt & peppar, joghurtsås med chili.
7. Kållåda med "härkkis"(bondbönefärs). En nykomling hos oss. Härkkis som "köttsubstitut' fungerar ok i lådor även om jag varit lite skeptisk mot såna produkter. Men så här i en kållåda blir den helt ok. Rårörda lingon till.
8. Makaronilåda med ärtkross (som blötläggs innan) brukar bli gott. Men vanligare att vår "vardags vegemakaronilåda" innehåller svamp och broccoli, purjo, äggmjölk, örter och ost.
9. Paj med vegetarisk fyllning - alltid gott! Har man spenat i frysen är spenat, tomat och feta alltid en bra kombination. Eller bara så enkelt som spenat och rivna ostkanter tillsammans med ägg och gräddmjölk. Blåmögelost om man gillar det!
10. Bästa vegepizzan är nog den med skogssvamp, rödlök, sparris och kronärsskocka. Annan variant: olika ostar, paprika, kapris.... fermenterad (svart)vitlök.
11."Hasselbacksplåt" i ugn. skär potatis morot, palsternackor på hasselbackspotatis vis. Häll lite smält smör över och strö skorpmjöl och fintriven parmesan på ytan. Koka rödbetor och servera med fetaoströra smaksatt med rosmarin eller gratinera dem med getost. Strö finhackade nötter över.
12. Vegetariska soppor av alla slag... rödbetssoppa t.ex är så gott! Rödbetsoppa med en bit svamppaj vid sidan om.
Olika varianter av hummus, pesto och andra näringsrika "röror" samt fermenterade grönsaker är också bra att ta till ibland. Som lite extra vid sidan om.
Recept på förslagen ovan kan hittas om man googlar endera här i moasmirakel eller annanstans på nätet... Det här var bara ett inspirationsinlägg om någon har idétorka vad gäller grönare rätter.
💚
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar