21 september 2025

Stensoppspizza i september


Svamp, svamp och ännu mera svamp. Det här året blev igen ett rikligt svampår. Stensopp, kantareller, svart trumpetsvamp och trattkantareller. De fyra favoriterna blir det mest plockat av. Lite regn hindrar inte skogsturerna och älgflugorna har inte varit alltför besvärande än. Några gånger har jag upptäckt krypande fästingar på händer och armar efter svampplock så vid hemkomsten är det noggrann fästingkoll som gäller. Mårdhundar och vitsvanshjort och en och annan älg strövar ofta omkring i samma skogar och de är ju kända att ha både fästingar och älgflugor i släptåg. Men bara att acceptera läget om man vill till skogen... 

Sen blir det kantarellsmörgåsar, risotto med soppar, svampsås till fisken och en och annan svamppaj... eller god stensoppspizza. De svarta trumpeterna har så kraftig smak att dem används mer som krydda. Torka  t.ex och mal och blanda med salt till ett gott "svampsalt".

Pizza med stensopp (2 pizzor)

3 dl vatten (ljummet)
1 rågad tsk torrjäst 
pizzamjöl (tipo 00) så mkt så degen blir smidig (hellre för lös och lägg till lite mer mjöl vid utbakningen.)
en nypa salt

Laga degen i god tid. (Kan även sakta kalljäsa i kylskåp och bakas ut dagen därpå).


Fyllning

Gör endera en egen tomatsås med passerad tomat som smaksätts med en nypa salt, en nypa socker, örter, vitlök, nån tsk vinäger, smaka er fram... eller köp någon god färdig sås (t.ex arrabiata för lite mer hetta)
Skär färska stensoppar i tunna skivor. Låt torka upp i torr stekpanna. Tillsätt en liten klick smör. Salta lätt.
Inlagd jordärsskocka är gott tillsammans med svampen och lite kapris eller oliver. Eller annat du hittar på... Kanske någon färsk skivad tomat och lite rödlök.

Baka ut pizzabottnarna på bakplåtspapper, bred ut såsen, lägg till svampen och det andra. Strö över riven ost. 
I vanliga hemmaugnen brukar det bli helt bra resultat med 200 C i ca 15-16 minuter. I gasugnen lite högre värme. Dela den första pizzan i passliga bitar och ät medan pizza nr 2 är i ugnen.

Toppa den heta pizzan med en näve färsk spenat eller varför inte finhackad persilja.
Persilja och stensopp är så gott tillsammans!





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar