17 oktober 2025

Chokladkaka med kolasås och tranbär



En kaka, riktigt god, på ingredienser som fanns till hands.

3 ägg

1 1/2 dl socker

2 dl vetemjöl

4 msk kakao

2 tsk bakpulver

2 msk matolja

1 dl grovt hackad mörk choklad

1 banan

Garnerad med kolasås, tranbär, vispad grädde

Smör och ströbröd till form med löstagbar botten.

Vispa ägg och socker till skum. Blanda de torra ingredienserna och rör ner. Tillsätt oljan och hackade chokladen. Grädda 200 grader ca.20 minuter.

Låt kakan svalna innan du skär den i två delar. Fukta bottnarna med nån msk vatten eller citronsaft. Lägg botten på ett kakfat dra över ett lager aprikossylt sedan vispade grädden och till sist den skivade bananen Locket på och garnera slutligen med kolasås, vispad grädde och frusna tranbär.

(kolasåsen 1 1/2 dl grädde lika mkt socker kokas (lite av sockret kan bytas ut mot sirap). Tillsätt 2 msk kakaopulver om du vill ha en mörkare sås. Låt koka under omrörning en god stund tills konsistensen blir tjockare, smaksätt med en gnutta salt. Låt svalna.)

...bjud sen på ett kaffekalas!🤎☕️🍰



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar