6 maj 2010

Några serier...



BEATA I BEATAS VÄRLD

Ett skolmatsscenario, året är 2011


copyright MoWe


Fru Mullberg hittar det vilda även hon...






copyright MoWe





och moa livsnjutaren, den obotliga optimisten
hittar nya saker att glädjas åt.











4 maj 2010

Experiment


Vad händer om man placerar en kruka rosmarin
framför en kreativ,nyfiken och matglad sexåring?


Svar: han provsmakar, godkänner smaken
och dekorerar sedan sin kvällsgröt med den!

...och åt upp alltsammans!
Gröt av rågflingor, nyponsylt och rosmarin
-härligt!

3 maj 2010

Gröna fingrar


...det har jag inte. Men ändå vill jag ju hämta den där nypotisen från eget land. Plocka gräslök och späda ruccolablad till morgonsmörgåsen då jag tar vägen via kökslandet om morgonen för att söka tidningen från postlådan. Så trots avsaknad av det där "riktiga" trädgårdsintresset kommer ändå ett och annat snart att gro i min lilla köksträdgård. Det ska vara lätta, okomplicerade växter och grönsaker. Som potatis, lök och rovor och rädisor. Örter. Sådant som inte behöver förodlas utan bara är att peta ner i jorden och som kanske överlever trots jag är lite slarvig med vattnandet. Snart är det dags. Idag fick jag lite frön som jag hade beställt. Här är tre favoriter:

 Svartkål "Nero di Toscana",
 Rova "Purple Top White Globe" 
och Rädisa, en avlång variant, 
"French Breakfast".


Rabarbern växer  så det knakar!

Påfågelögat sov i gardinen
 inomhuspå torpet i lördags.
Trodde den var död men icke!



2 maj 2010

Stekt palsternacka...


...är så gott! Tvätta och skär tunna skivor (1/2 cm ) av palsternacka på längden (skalet kan gärna vara kvar). Doppa i vispat ägg och vänd dem i skorpmjöl. Salta lätt. Stek några minuter på vardera sida. Skulle nästan kunna ätas som huvudrätt. Vi hade dock ungnstekt potatis,lök och morot samt kycklingfiléer till. Och ännu plättar med kokos, kanel och rörsockersirap. Lunchen var betydligt enklare. Speltgröt med blåbär.


Måste ännu tillägga: Har man otur kan palsternackorna vara träiga och beska den här årstiden så smaka på den innan du tillreder den.