10 juni 2010

Kottar & Westö

Nu har jag börjat odla kottar;-) Sen när de vuxit till sig ska jag pilla ut frön och lägga i en pesto;-).
Det var svärmor som gav krukan. Hon hade tuperat sin bergstall och tyckte det var synd att kasta bort de näpna toppskotten. Och så hade hon lagt dem i en kruka och gav dem till mig.
Som om hon hade anat att jag jagar barrträdsfrön... läser hon min blogg?
Huset tomt på folk... mannen bortrest och barnen skickade jag på grönbete.
Men jag har Kjell Westö som väntar på mig så...
ja jag menar boken förstås! Gå inte ensam ut i natten.
Förstår bara inte vad han tänkte på när han skrev boken. Inte på mina handleder åtminstone. Den är tjock och tung som synden. 560 sidor...och man läser och läser men den tar aldrig slut.
Han måtte verkligen gilla att skriva den mannen. Men visst är han bra och Helsingfors kan han.
Så det blir nog lite Westö ikväll.





När jag kom hem...

...idag upptäckte jag att världen plötsligt blivit orange.
Fattar ingenting;-)

Jättestor orange jättevallmo

Jättefin orange gryta

Jättemånga orange rosenkvitten
(Blir gott i sylt eller gelé!)

Någon som varit framme med penseln och målat om vår trädgård? För en vecka sedan var den blå!


9 juni 2010

Korv me brö




"Hot dogs" går alltid hem hos oss,
med surkål och dijon tycker gourmandmamman.

Barnen ska ha den eviga ketchupen de...


7 juni 2010

Hemlagad fil


Hemlagad fil som min mommo gjorde den:

Du behöver en fil (ju högre fettprocent desto
krämigare.) Samt en helmjölk. 
Men visst går det bra med lättvariant
också, tar lite längre...) 


Sedan "smörjer" man 6 st skålars kanter
med gräddskiktet som finns på ytan i köpefilen.
(Jag testade också Ekologiska filen
men den har lägre fettprocent= mindre gräddig yta)



Sen slår man på mjölken

Täck över och låt de stå i rumstemperatur 
ett dygn.Jag lagade på kvällen, följande morgon
såg det misstänkt tunnt ut ännu. Men på 
eftermiddagen började det hända.
Exakt ett dygn sedan starten började det se 
riktigt lovande ut. Då la jag skålarna i kylskåpet


Och ikväll blev det kvällsmål.
Smakade precis som den ursprungliga köpta.
Lite havtornssirap och musli på.


Rekommenderas att laga egen fil! Lätt, gott och blir billigare än att köpa. Ps. Enligt böcker finns det olika metoder. Endel ger rådet att värma mjölken först och sedan vänta tills den svalnar till 22 grader
innan man häller över. Andra recept säger att man kan använda grädde istället för filen till kanterna.
Men min mommos metod tyckte jag var bra!

(Kommentar i efterhand, 2012: Den här sommaren har jag mest lagat på lättfil (2,5% fetthalt och ekologiska lättmjölken. Tar precis ett dygn innan den är klar för kylskåp.)