11 augusti 2010

Ville Vallgren




Den som någongång besökt Helsingfors och gått över salutorget har sett henne, stans kändaste dam. Havis Amanda. Havis Amanda är skapad av den finländska skulptören Ville Vallgren. Han var en mångsidig skulptör men han blev också känd som en sann matvän. En man med sinne för det goda i livet. Eftersom han även skrev en del finns hans tankar kvar i bokform och det är häpnadsväckande att läsa hur rätt han har. Mycket som är aktuellt idag gick han och funderade han på under sin livstid.

Ville, eller  Carl Vilhelm Wallgren som han döptes till (Wallgren ändrade han senare till Vallgren) föddes i Borgå 1855. Hans mor var Emilia Ottelin och fadern hette Georg Wallgren och verkade som stadsläkare i Borgå. Eftersom famljen Wallgren var nära vänner till familjen Runeberg föll det sig ganska naturligt att den  konstnärligt sinnade Ville följde vännen Walter Runeberg, nationalskaldens son,  i fotspåren. Walter studerade till skulptör och reste till Paris. Snart befann sig även Ville i Paris. Där utvecklades han som konstnär och kom att bli fast bosatt i hela 36 år.

"Vi kan och bör hålla oss till de inhemska ingredienserna, men med den franska kokkonsten, då går det oss alltid bra" uttrycker sig Ville i en av sina böcker.

Ville var gift tre gånger. "Den första frun tog gud (Antoinette f. Råström som dog) den andra tog djävulen (Madeline Imbert-Rohan, som var missbrukare) men den tredje (Viivi Paarmio) henne tänker jag behålla själv" lär Ville ha sagt. Viivi och Ville gifte sig 1917 och levde sedan tillsammans ända fram till hans död 1940. De hade då flyttat till Alberga där Viivi byggt sig en stor villa. Som husdjur hade de bl.a två glada grisar. På gamla fotografier man ser av paret lyser de av förnöjsamhet. De ser lyckliga ut. Viivi var även hon skulptör och delade sin mans passion för god mat. I Villes böcker vimlar det av goda historier och anekdoter om mat och matmänniskor han mött under sin levnadsbana. Bland hans  goda vänner i Borgå fanns t.ex. Oskar Levin. Ville beskriver hur Oskar ställde till med kräftskiva för några Borgågubbar inkl. Ville. Det åts i kopiösa mängder nästan på gränsen till frosseri, Oskar var sådan. Innan kräftorna kom på bordet hade rätt efter rätt dukats fram och timmarna gått.

Carl Larsson var en annan god vän till Ville. Ja hela den stora nordiska konstnär- och författarskaran som befann sig i Paris vid 1800-talets slut och sekelskiftets början umgicks flitigt: A. Edelfelt, W. Runeberg, A.Strindberg, Hugo Birger m.fl. De sökte sig till varandra och tillsammans lärde de sig uppskatta den fina franska kokkonsten. Ville beskriver också sin barndom i en av sina böcker. Han talar lyriskt om braxen och rovor, råvaror han börjat uppskatta redan i unga år.

Det finns så mycket att berätta om denna man , ska återkomma bl.a kommer ett recept på något mycket mycket gott vi lagade häromkvällen efter Villes recept. Men mer om det i ett annat inslag.
Men här är några av hans böcker, boktips till den som vill läsa mer om "Villegubben", (som han kallade sig själv).

Ville-gubbens matkatekes, Ville Vallgren (En guldgruva! Med finfina recept och mycket matfilosofi).
Mat och dryck med roliga gubbar, Ville Vallgren (Roliga anekdoter om händelser och personer i 1800-talets Borgå)
Ville Vallgrens ABC-bok, Ville Vallgren (Beskriver människor i Villes närhet och livet i Paris)

Downshifting...

slow food, superfood...o.s.v
Funderar över ord. Medierna kryllar av dem, "de där nya orden". Tittar man närmare på deras innebörd inser man att det inte är något nytt alls egentligen. Min mommo var nog ganska långt en "downshiftare" som lagade "slow food" av "super food" och hon var född i början av förra århundradet.
Men tja, kanske de behövs... de där trendiga orden. Får folk att haka på. Coola människor vill ha coola ord eller är det så? Varför duger inte det egna modersmålet? 
Sakta ner lite grann  och  ät långsamt, väl tillredd, vettig mat... på ren svenska;) Så kanske harmonin och balansen infinner sig...

10 augusti 2010

Hallontips gånger fyra





 Tips 1.

Gå ut och plocka dig ett hallon
Sätt dig bekvämt tillrätta
ja t.ex på en mjuk stubbe.
Titta på bäret.
Känn på bäret.
Dofta på bäret.
Släng in bäret i munnen.
Slut dina ögon.

Nej, svälj inte... inte än.
Låt bäret rulla runt i munnen,
låt alla smaklökar smaka.
Tryck sönder det sakta med gommen.

Att ett enda litet bär
kan smaka så mycket!

Det var en liten övning i Sapere;)



Tips 2.


Naturell yougurt (alt. fil), talkkunamjöl
och en näve hallon
...passar som frukost, eller mellanmål
...eller kvällsmål. Egentligen när som helst.

(tittar man riktigt noga på denna bild, ser man även årets första lilla  torra  kantarell;)

Tips 3.
...är ett boktips:
Hallonmasken av Zacharias Topelius,
en trevlig liten saga att läsa i Hallontider...


Tips 4.

Ja, det är egentligen ett citat:
"Romomelett tycker jag mycket om
med hallon eller körsbärssylt uti..."


Ville Vallgren

Kanske vore värt att pröva!
...mer om konstnären, matmänniskan,
glädjespridaren, 
matfilosofen och livsnjutaren
"Villegubben" inom kort...



8 augusti 2010

Fisk


I sommar har det som vanligt blivit en hel del fisk...

Mujkor, ägg, kokt potatis , grönkål och tomat

Lax med pesto, kokt potatis, sallad, citron, tunnbröd

Stekt gädda med skirat smör, persilja, potatis och sparris

Stekt röding, ris, rotsaker...och lite blommor!

och en och annan abborpinne...