9 september 2010

"Femton gastar...


... i dödmans kista, hej å hå och en flaska rom", sjöng Pippi Långstrump.

Utan det viktiga c-vitaminet hamnar man lätt i kistan. Detta var vad som hände de unga sjömännen som i början av förra seklet fick sin sista vila på en liten gravplats i utkanten av Longyearbyen på Svalbard.  
Där står de, de vita träkorsen av gammalt datum. Tittar man närmare ser man att det är skandinaviska mansnamn och det är inga oldboys som dött, nej flera är inte ens tjugo fyllda. Hade de här grabbarna vetat att lavarna på dessa nordliga öar skulle kunnat ha räddat deras liv, ja då hade de säkert kastat ankar och gått ut för att samla lav. Lavar är nämligen  rika på c-vitamin. Dock bör man komma ihåg att avluta dem först då de innehåller lavsyra som varken är gott eller vidare hälsosamt. Åandrasidan c-vitaminet hittar man i så mycket annat så kanske vi kan låta renarna ha sin lav. Men de där sjömännen...de hade behövt den!

... det är lite dimmigt och småkyligt på den gamla gravplatsen. Jag ryser både av vädret och av guidens berättelse om  dessa unga män som dog alldeles för tidigt i skjörbjugg. Idag vet vi bättre. Vi vet att c-vitaminet behövs till både till vardags och på långa seglatser. Varje dag i passlig dos. Så ät mångsidigt!
(Resminne, Svalbard 1990)

http://sv.wikipedia.org/wiki/Islandslav 

5 september 2010

Efterrätternas Ville


Ville har fått en egen "etikett" nu. För ännu har jag inte övergett honom. Ville avslutade alltid en god måltid med en eller flera efterrätter. Men en efterrätt för honom behövde inte nödvändigtvis vara något sött och kaloririkt, nej speciellt bär och frukt tyckte han var gott som avslutning.
"Nog äro vi ett besynnerligt folk, vi finnar. Vi anser att det är lyx att spisa efterrätter, men hälsan är kanske lyx även den nuförtiden" 
 Ville Vallgren

"Romomelett med hallon  eller körsbärssylt uti" ,det var gott det, tyckte Ville.
Så här gjorde han:
Först påbörjade han en helt vanlig omelett, sedan...
"Rommen lägges i en kastrull och när omeletten är färdig strös socker däröver. Rommen hälles på och antändes, då den bäres in på bordet.
Sockret smälter delvis som en karamell som man säger. Detta smakar särdeles bra. Vi dricka madeira, portvin eller sherry på detta."
(Han hade alltså lagt körsbärs- /eller hallonsylt emellan)

Han gillade visst hallon, Ville.
Beskrivining av en annan efterrätt:
"Chesterost med ett glas portvin och sedan smultron eller aprikoser eller hallon med grädde och lite kirsch på hallonen. Halleluja på dessa hallon."

Men lika ofta tar han upp legymer som en utmärkt avslutning på en måltid. "Vi spisa därefter legymer av alla de slag samt frukter och bär..."

Saftsoppor och geleér talar han också varmt för: " Då vi här i Finland äga stor rikedom av sällsynt goda bär, så borde vi av rena hälsoskäl spisa oftare, ja dagligen och till varje måltid våra bär som kunna anrättas såväl till mat och dryck".   

Äppel & Karl Johan


Äppeltider! Åkte igår till torpet för att plocka äppel. Hemma i stan har vi också några gamla träd och i år är skörden god så nu är det äppeltema en lång tid framöver. Sylt, saft, ugnsbakade, äppelkakor och annat. Både hemma och på jobbet. Medan korgarna fylldes hördes det plötsligt ett väldigt drillande: "tsi-tsi-tsi" och ett helt gäng stjärtmesar invaderade trädgården. Som små vita snöbollar hoppade de omkring i träden.


Sen blev det en runda i skogen. Glest med svampar ...och inga spår av björn (Förra veckan stök tre björnar omkring i trakten, varav en ung frisk hane skjöts ihjäl. (Så främjade har vi människor blivit från naturen att så fort skogens vilda djur rör sig för nära oss, då är gevären snabbt framme...)
Hade gett upp hoppet att återvända med fylld svampkorg och var på väg hemåt då jag gick rakt på ett lite större bestånd Karl Johan, stensoppen. Middagen räddad! Så när vi sent omsider kom hem till stan blev det delikatess-sås med spagetti!


Karl-Johan! Hör till en av mina absoluta favoriter.
Sällan maskäten och så mild och god smak!

Fräste bort lite vätska, sedan i med en klick smör
och några finhackade charlottenlökar.
(Spagettin och bönor lades också på att koka)
Rörde ner 1 dl creme fraiche och 1 1/2 dl grädde,
 en liten skvätt vittvin samt svartpeppar och salt.

Lät koka ihop.
Voilá! Spagetti med Karl Johan-svampsås.
Toppad med parmesan, ärtskott och
gröna bönor.

4 september 2010

Cook It Raw

Upp till bevis nu vad de finska råvarorna går för. Under de närmaste dagarna samlas 16 av världens bästa kockar (idel män, kvinnor var håller ni hus??) i vårt land för att inspireras av våra finfina råvaror. Nu om någonsin ska det nordiska och det genuint finländska lyftas fram. 

Den här rutan har varit med i bloggen förr...


Men den här är ny för dagen: