10 november 2010

Havis Amanda


Om man har en etikett som heter Ville Vallgren i sin blogg så bara måste man fotografera hans bronsskulpturer när man stöter på dem. Här är hon, den kända Havis Amanda, som väckte stor uppståndelse i tiderna. Hon är ju naken, huu så vågat! Året var 1906 när Villes Amanda uppfördes invid salutorget. Igår i ett svinkallt Helsingfors tyckte man nog lite synd om damen i fråga. Det sägs att Ville blivit nekad ett lån i banken och därav vände frökens bak mot det håll banken lag. Om det är sant vet jag inte. Enligt Ville var det en fransyska, madmoiselle Marcelle Delquini som hade stått modell för statyn.

9 november 2010

Ateria10 (del1)


 Ateria10 - mässa för yrkeskök, främst inom offentliga sektorn, gick av stapeln idag i Wanha Satama (Gamla Hamnen) i Helsingfors. 
Där höll jag till hela dagen. Lyssnade på det ena intressanta seminariet efter det andra. Höll mest till i salen där skolmat och mat till barn diskuterades. Dagens personliga höjdpunkt var när jag fick motta ett diplom för daghemmets räkning. Att få diplom! Ett ögonblick då man känner yrkesstolthet! Ja jag var inte den enda som fick diplom. Vi är över 400 kök i Finland som nu kan hänga upp diplom på väggen. Men idag var vi bara tre på plats vid utdelningen, de flesta har redan fått sina på posten. Vad vi gjort för att förtjäna detta diplom? Jo vi arbetar på att föra in allt mer ekologiskt tänkande i våra kök. Fortbildningsprogrammet heter Portaat luomuun d.v.s Steg för steg mot ekologiskt. "Mitt kök" är på trappsteg 3 av 5. Tror vi stannar där ett tag till, innan vi kliver upp till fyran. Trappsteg tre uppnår man om man kontinuerligt använder minst fyra ekologiska produkter samt ytterligare en handfull då och då. Personligen är jag av den åsikten att alla skolor och daghem i landet borde gå med i projektet. Om så bara på trappsteg ett till en början. Det skulle i praktiken t.ex kunna innebära att alla daghem serverade ekologisk gröt som frukost till barnen dagligen. Redan det skulle vara en bra början. En gest till barnfamiljerna att man vill ge barnen det bästa. Vi har varit med i projektet flera år redan men i år hade de ändrat lite i reglerna, bl.a måste man genomgå ett test, ett frågeformulär om ekologiska livsmedel och sånt innan vi blev "nyregistrerade". Vi är alltså nu ett dagis som är med i Steg för steg mot ekologiskt samt att vi har påbörjat smakskola Sapere, så visst kan jag vara yrkesstolt tycker jag=)! Man kan med ganska små medel få förändringar till stånd. Och jobbet i sig blir så mycket mer intressantare när man får vara med och påverka sin vardag.
Så häng med alla andra dagis! Ekogröt och smakskola till alla småttor så blir det bra...

Förutom diplomöverräckning var jag med om en massa annat. Seminarier om äkta smaker, skolmat och annat. Blev också upplyst om en ny kampanj "herkkuammatti" som väl snarast kan översättas "ett delikat jobb" en kampanj som vill profilera yrkesgrupperna  inom köksbranschen. Höja statusen/ imagon inom yrket.

Livsmedelsindustrin var också väl representerad på mässan, försökte få sina senaste produkter marknadsförda. Men många ska man nog ta med en nypa salt...hm, ganska så dåligt utbud visades upp. Ingen får mig övertygad att  fabriksgjorda biffar eller grönsakspateér är läckra.

Det är roligt att spendera en dag på mässa. Matmässor speciellt! Att gå omkring bland sina gelikar, matintresserat folk. Men också  ur en annan synvinkel, eftersom jag "i mitt tidigare liv" ibland sysslade med mässor, montrar och utställningar tycker jag att det är roligt också att se på det hela ur den aspekten. Det ligger mycket jobb bakom det uppbyggda omkring en... det var också en rolig  tid i mitt liv. Tycker om att jobba!!! Men nu är det mat som gäller.

...fortsättning följer...

8 november 2010

Fänkål


Fänkål med olivolja,salt,peppar...
...är ganska så gott! 
Här tillsammans med en potatisgratäng 
med lite rökt ren i samt en pytt med kålrabbi
och rova. 

Även här fänkål.Tillredd i ugnen med potatis och morot.
Hönsfilé till det, men måste erkännas hönsfilén var lika 
torr som den ser ut...
Visst misslyckas det ibland
Hade tankarna på annat. Hade precis innan 
begravt kaninen och tröstat ledsna barn...

men fänkålen var god!.

6 november 2010

MAT! - god sådan

"A la carte kocken" inom mig vaknar ibland till liv. Speciellt efter en vecka med soppor, lådor och vardagsgrytor på programmet både hemma och på jobbet. Detta blev resultatet då jag lyssnade på vad  smaklökarna längtade efter... (Inga nogranna recept här, då jag kockar "från eget huvud" men kanske jag kan inspirera med några ideér...)

Förrätt  Stekt senaps-ramslöksmarinerad röding på ruccolabädd, krutonger och soltorkad tomat 
Varmrätt Baconlindad rentournedos med sås på Karl-Johanssvamp och hasselbackspotatis
Efterrätt  Plättar med vaniljsmak, appelsin-havtorns zabaione samt bär

Kan i korthet berätta några detaljer.
Förrätten: Senapsmarinaden bestod av en sås typ hovmästarsås men dillen utbytt mot ramslök. Som vinäger använde jag balsamvinäger, därav den mörka färgen. Rödingen, en liten filé togs ur frysen, skars halvtinad i tunna tunna skivor som fick dra i såsen 3-4 timmar.
Såsen  serverades även som ett tillägg till salladen.
Ren ytterfilen skars, formades och gneds in en marinad bestående av lite olja, vitlök, peppar och rosmarin. Lades i kylskåpet för någon timme men togs fram för att rumstempereras innan stekning. Lindade en baconskiva kring varje biff. Saltades lätt innan stekning.
Hasselbackspotatisen tog ca. 45-50 minuter att tillreda. Skars i tunna skivor, ej helt igenom. Lite smör på ytan och efter halva tiden mera smör och skorpmjöl, salt. Het ugn. (225 grader hade jag).

Det ska börjas i tid det som gott skall bli...

Vattnas i munnen...

Stekt röding smaksatt med senap och ramslök
 samt ruccola, krutonger och soltorkad tomat.


 ...och min "Hovmästarsås-special".



Baconlindad rentournedo, hasselbackspotatis och
svampsås med Karl-Johanssvamp.


Bär från egna buskar (nu tagna från frysen)
...och Physalisen, den har mamma odlat.
Rekommenderas för den som har växthus, gav riklig skörd! 

Efterrätten blev plättar. Zabaione och pättar kanske inte är så vanlig kombination men det var gott! Skumsåsen blev variant "barnvänlig" då vittvinet byttes ut mot appelsinjuice. En skvätt havtornslikör lades ännu till i vuxenvarianten innan vi åt. Zabaionen lagades med lika volymdelar äggvita, florsocker och juice. Vispades över vattenbad till fluffigt skum. Mängden likör som tillsattes i vuxenvarianten var några matskedar. Syns inte på bilden men lite hemlagad äppelmos kom också fram under plättavslutningen...