20 november 2010

Spela kort och Heureka



Den här  nyaste kortpacken får en bara att bli så sugen på råglimpor, piroger, potatisbakelser, struvor, kringlor,croissanter, bebéer, surskorpor fastlagsbullar, munkar, Alexandersbakelser, knäckebröd, praliner, örfilar, smörgåstårtor, prinsessbakelser, skördebröd, blåbärspaj...
Den delades ut till mässbesökarna på Ateria10. Roligt att spela med en första klassist som nu kan läsa. Han vill läsa på finska, svenska och engelska vad allt heter. Och eftersom han älskar limpa blir han extra glad då han lyckas samla på sig av dem. Kortpacken har tryckts upp av Suomen Leipuriliitto ry till deras 110 års jubileum. (1900-2010). Spel med mattema är också utmärkta som redskap när man jobbar med Sapere.

Övrigt: Nästa års tema i vetenskapscentret HEUREKA blir MAT!
Heurekas svenskspråkiga sidor är inte mycket att hurra för så kopierade detta från fiska sidan: 

Tulossa helmikuussa 2011: Bon appétit - Syödään yhdessä Bon appétit - Syödään yhdessä -näyttely käsittelee ruokaa ja juomaa sekä kulutusvalintojamme ja niiden seurauksia. Tarkastelun peruslähtökohdat ovat terveys, nautinto ja yhteisöllisyys. Miten ne voivat olla tasapainossa? Miten tämä tasapaino voi järkkyä?
Bon appétit -näyttely on La Citén (Pariisi), Technopoliksen (Mechelen), Leonardo da Vinci -tiedemuseon (Milano) ja Heurekan yhteinen näyttelyhanke, joka on ollut Pariisissa esillä tammikuusta 2010 alkaen ja saapuu sieltä Heurekaan helimikuussa 2011.

http://www.cite-sciences.fr/english/ala_cite/exhibitions/bon-appetit/

19 november 2010

B3

Nä det är faktiskt inte b-vitaminet niacin jag tänker på, det där som är så bra för ämnesomsättningen och bildandet av röda blodceller... nej nu tänker jag snarare på...
Bastu
Beaujolais Nouveau
Brie & bröd
...och brasa..





Beaujolais Villages Nouveau Pierre Dupond 2010 AOC Frankrike. Pris 8,39 Och smakar enligt G.H Borgström i Husis: - Mer än bara saft. Klart lila med charmig fräsch saftig och fruktig doft. Och med mjuk smak, klart vinös (vad betyder vinös??)Eftersmaken lätt kryddig med den fascinerande och typiska banankaraktären. Borgström gav två stjärnor av fem möjliga. 
Återstår att se om detta stämmer...

Trevligt veckoslut! 

17 november 2010

Mat i kristider



Vad åt man innan industrin tog över våra matvanor? Innan konservernas och de snabba rätternas tidevarv? Fick låna en intressant bok av en vän:

Lyyli Liukkonens bok "Kasvisruokaa pulaaikanakin" med Lyylis vegetariska kristids-recept och några inledande hälsokapitel skrivna av doktor Vilhelm Sucksdorff. Boken är från år 1942.

I den  andra boken Handbok för fältkökslottor av Elli Malmgren från 1938 kan man läsa om vad våra soldatgossar åt. Den hittade jag faktisk här hemma i gömmorna. Återkommer till böckerna när jag hunnit studera dem lite närmare.

Strömmingslåda

10-12 medelstora potatisar, 
400-500 gram strömmingsfileér,
salt, en finhackad gul lök, vitpeppar.
1-2 ägg, ca.4 dl mjölk
 (alternativ lämna bort äggen och
 använd grädd-mjölk blandning.)
Och om man så önskar ännu några strimlor
 bacon på ytan...


Stänk över lite ättiksvatten och ät!
Det här är en klassisk strömmingsrätt jag är uppvuxen med.  Gillade den kanske inte riktigt så bra som barn men är glad idag att mamma envist serverade den med jämna mellanrum. Kanske det var efter 15-20 gången jag plötsligt fick för mig att det är ju GOTT! Yngsta barnet tycker väl inte heller just nu att det är en favoriträtt, han satt och sorterade bort fisken i en liten hög, åt upp potatisen och baconet. Gjorde ingen större notis om det. Plötsligt satt han där och petade i sig strömmingen i små små portioner. Slutade med att tallriken var tom=).