8 december 2010

Lucka 8 - Pepparrotspesto

Pepparrotspesto

2 dl valnötter (eller pumpakärnor, solrosfrön...)
ca. 1 dl olja (jag hade rypsolja)
en nypa salt
några drag med svartpepparkvarnen 
mixa i mixer
Rör sedan ner 2-3 msk finriven färsk pepparrot (eller mer) och 1 dl finriven parmesan.

En näve bladpersilja hade också varit gott att ha i, men det får bli till nästa gång det.

Gott att ha som pålägg! eller blanda ner i gräddfil som kall sås till fisk eller rödbetor.

7 december 2010

Lucka 7 - Ärtsoppa


...och vardagen tar vid;)

Nej det här åt vi faktiskt inte idag, utan en dag senaste vecka.Inspirerad av "kristidsböckerna" jag plogat igenom. 

Ärtsoppa, mujkor på lövtunnt rågknäcke och ett glas mjölk. (Med merjam och vitlök i vegetariska ärtsoppan).

Billigt, mättande och helt o.k mat en kall vinterdag...och sen ut och skotta snö. 

6 december 2010

Lucka 6 - Självständighet


Idag fick sonen rita luckan...
6 december 1917,93 år sedan...
  -en viktig dag för Finland.

5 december 2010

Lucka 5 - Hjortrondröm



Dessert-tips!

När vi var i Egypten i våras åt vi många goda efterrätter med kokos i. Kokos är inte närmat, men ibland måste man bara frångå sina principer om närodlat, speciellt då denna kombination är alldeles underbar. En kombination där "Egyptensmak" möter det nordiska guldet, hjortronen. Plättarna gjordes på kokosmjölk (bytte alltså ut mjölken i ett vanlgt plättrecept mot kokosmjölk, lade i något mindre mängd mjöl än vanligt) Sedan lagade jag en sockerlag med rårörsocker ("indiansocker") som jag smaksatte med stjärnanis och kanel.

Lagen: en volymdel rårörsocker + en volymdel vatten kokas ihop tills det tjocknar och blir sirapsaktig i konsistensen. Låt ett par stjärnanisar och en kanelstång koka med.
Fyllde plättarna med hjortron. De syrliga hjortonen tillsammans med kokosplätten och sockerlagen = mumsfilibabba!!! Strödde lite kokosflingor över.