25 december 2010

Vitchokladkaka med fikon



Vitchokladkaka med fikon 
samt svartvinbärssås (6 port.)


kakan:
100 g smör
1 dl socker
2 ägg 
1 1/2 dl vetemjöl
1/2 tsk bakpulver
75 g vit choklad 
ett par tsk flädersaft (alt. citron, rom...)

Vispa smör och socker vitt och pösigt. Tillsätt under kraftig vispning äggen. Hacka chokladen grovt och rör ner tillsammans med vetemjöl och bakpulver. Smaksätt med flädersaft (eller ngt annat). Den här satsen lades i en rätt liten form ca.17 cm i diameter. Ca.25-30 min, 175 grader.

glasyren:
100g creme fraiche
75 g vit choklad

 Värm creme fraicen och rör ner hackad choklad, låt chokladen smälta. Rör om och bred ut glasyren  över den avsvalnade kakan. Ställ kallt en stund.

Till kakan serverades
färska fikon
en (köpt) fikonmarmelad
samt en dessertsås gjord 
på svarta vinbär.

Svartvinbärssås: 
Lika delar osockrad svartvinbärssaft och fintsocker kokas ihop till en tjockare lag.(Smaksätt med en skvätt madeira om så önskas) 
God även som sås till glass!

Lagad i går som efterrätt innan febern slog till...på julbordet i år hade vi: inlagd sill, rosolli, grönsallad, gravad sik, kallrökt lax, skinka, kålrotslåda, potatisgratäng, limppa + annat bröd och ostar. Ungefär samma meny idag. Praktiskt med kvarbliven julmat att ta fram när kroppen sagt ifrån. 

Atschjooo!

Ynk von Jämmerlund

Känner mig som den lilla melankoliska hunden i Trollvinter av Tove Jansson. Influensan slog till på självaste julafton. Nyser, fryser, svettas... om vartannat. Yngsta barnet på bättringsvägen efter vattkoppor.  Familjens övriga får applåder för att de håller i trådarna och humöret uppe. Maten god, trots att mina smaklökar börjar bli avtrubbade. Julgubben vågade sig inte in, men hade lämnat en säck på trappan.
 Boktips: Trollvinter Tove Jansson 

Ynk, ynk... 

23 december 2010

Lucka 23 - Spegel, spegel...

på väggen där...
copyright: MW
Idag handlar det inte om mat. Utan för omväxlings skull om skönhet. Vem vill inte vara vacker och fin när juldagsmorgon glimmar? Ännu hinner man göra något åt saken. Sen kan man tindra i kapp med glitter och stjärneglans;)! Dagens skönhetsindustri omsätter miljoner och åter miljoner på krämer och dunderkurer som skall göra oss vackra. Vi lär oss redan som barn att idealet är att vara vacker som en dag. Hur många lider inte av dålig självkänsla sedan då man märker att krämerna inte räcker, inte täcker...skravankerna. Skönhetsindustrin vill endast sälja, sälja, sälja och får oss att tro att vi inte duger "naturella".
Här kommer några enkla skönhetstips, billiga och helt kemikaliefria. Ja det var goda råd som en skola för unga kvinnor i New York i början av 1900-talet gav. Hittade dem  i en gammal tidning från sekelskiftet.

Har ni för stor näsa? - Då skola ni dofta på mindre angenäma dofter, näsan draga då ihop sig. Är den för liten? Sök upp en doftande trädgård och spärra ut dina näsborrar och andas in de ljuva dofterna. Är ögonen för små? - Titta på vackra ting, då skola de spärras upp och blifva således större. Brunetter mår gott af att lyssna på musik af Wagner emedan blonda bör hålla sig till Chopin.

Så det blir väl lite toner av Wagner här då medan den sista handen läggs på julförberedelser. Som vanligt känns det som om jag är "ute i sista minuten" men jobbar nästan bäst med lite press. Julklapparna har bantats ner rejält de senaste åren.Det känns skönt. Julen skall inte vara för komersiell...men maten ska det inte prutas på! I morgon ännu en lucka sen blir det bloggpaus för åtminstone... några dar;)

Ps. Bilden ovan, ett grafikblad jag gjorde för något år sedan. Hittar ni basilika, lingonblad och oregano i lapptäcket? Grafik är så skoj!!! måste ta upp den hobbyn nångång igen!  

22 december 2010

Lucka 22 - Kaj Franks panna


Emaljerad kaffepanna i julens färg.
Finländsk design: Kaj Frank, 50-tal
Ganska charmig eller hur?