Vitchokladkaka med fikon
samt svartvinbärssås (6 port.)
kakan:
100 g smör
1 dl socker
2 ägg
1 dl socker
2 ägg
1 1/2 dl vetemjöl
1/2 tsk bakpulver
75 g vit choklad
ett par tsk flädersaft (alt. citron, rom...)
Vispa smör och socker vitt och pösigt. Tillsätt under kraftig vispning äggen. Hacka chokladen grovt och rör ner tillsammans med vetemjöl och bakpulver. Smaksätt med flädersaft (eller ngt annat). Den här satsen lades i en rätt liten form ca.17 cm i diameter. Ca.25-30 min, 175 grader.
Vispa smör och socker vitt och pösigt. Tillsätt under kraftig vispning äggen. Hacka chokladen grovt och rör ner tillsammans med vetemjöl och bakpulver. Smaksätt med flädersaft (eller ngt annat). Den här satsen lades i en rätt liten form ca.17 cm i diameter. Ca.25-30 min, 175 grader.
glasyren:
100g creme fraiche
75 g vit choklad
Värm creme fraicen och rör ner hackad choklad, låt chokladen smälta. Rör om och bred ut glasyren över den avsvalnade kakan. Ställ kallt en stund.
Värm creme fraicen och rör ner hackad choklad, låt chokladen smälta. Rör om och bred ut glasyren över den avsvalnade kakan. Ställ kallt en stund.
Till kakan serverades
färska fikon
en (köpt) fikonmarmelad
samt en dessertsås gjord
på svarta vinbär.
Svartvinbärssås:
Lika delar osockrad svartvinbärssaft och fintsocker kokas ihop till en tjockare lag.(Smaksätt med en skvätt madeira om så önskas)
God även som sås till glass!
Lagad i går som efterrätt innan febern slog till...på julbordet i år hade vi: inlagd sill, rosolli, grönsallad, gravad sik, kallrökt lax, skinka, kålrotslåda, potatisgratäng, limppa + annat bröd och ostar. Ungefär samma meny idag. Praktiskt med kvarbliven julmat att ta fram när kroppen sagt ifrån.
Atschjooo!
Lagad i går som efterrätt innan febern slog till...på julbordet i år hade vi: inlagd sill, rosolli, grönsallad, gravad sik, kallrökt lax, skinka, kålrotslåda, potatisgratäng, limppa + annat bröd och ostar. Ungefär samma meny idag. Praktiskt med kvarbliven julmat att ta fram när kroppen sagt ifrån.
Atschjooo!