6 januari 2011

Tidsresa till 1800-talet

En mjölkseparator
Så blev det en tidsresa igen. Tidsmaskinen tog mig till 1800-talet. Eller mig och mig... egentligen var det Tekla som begav sig till herrgården. Min farmorsfarmor Tekla. Hon, apotekardottern från Orimattila, som sedermera gifte sig med smeden. För någon timme var jag Tekla och träffade andra ur det förgågna. Nej jag är inte personlighetskluven men det är rätt skoj med lite rollspel när man studerar en annan tidsepok. 
Rudom Gård var målet denna gång. En herrgård i Östra Nyland, Lappträsk.1800-tals kvinnan Laura Gylling tog emot oss och visade oss runt i sitt hem. Fru Gylling, Laura Gylling (f. Wallgren, 31.12.1811 - 12.8.1876 ) gift med Karl Johan Gylling var föresten faster till ingen mindre än Ville Vallgren (han som har en helt egen etikett här i bloggen).




Jag kan inte sy trodde jag tills jag tog
 nålen i vacker hand och gjorde mitt
bästa. En gammal gardin förvandlades till
kjol á la 1800-tal. Så Tekla fick sitt kjoltyg.
 Detaljerna är viktiga. Spets i underkjolen 
(ett gammalt lakan). Kängorna dock lite för
moderna men lite ditåt.





Pigan på gården fixade fram lite paj med 
potatis och laxfyllning, och 
underbart goda Alexandersbakelser



En raritet från 1888, Aurora 
Liwanders bok Kortfattad handbok
den nyare kokkonsten. Närmast 
avsedd för det borgerliga köket




Paret Gylling på Rudom gårdLaura Gylling
 (f. Wallgren, 31.12.1811 - 12.8.1876 )
 gift med Karl Johan Gylling

Drama som bäst!
Laura Gylling
 återuppstånden.




  



3 januari 2011

100-åring


På torpet hittas en del intressant i bokväg. Tyvärr har det inte funnits någon stor kokboksfantast bland husets tidigare invånare (eller så har de  försvunnit med folk som kommit och gått...). Några pärlor hittas dock. Kokbok för hem och skola av Edit Reinilä, Sofie Calonius och Valma Krank var i miserabelt skick, pärmen hade lossnat då svärmor för något år sedan förde den till en bokbindare för att få nya pärmar. Det är en bok som användes av husets första invånare. Då man vet att barnens farfars mormor använt boken känns det nästan  lite högtidligt att bläddra i den. Att hundra år senare fundera på vad de åt, hur middagarna kunde ha sett ut, vilka var favoritrecepten o.s.v. är också intressant. Gillar tanken att laga mat efter samma recept hon (och pigan) använt sig av. Men mest har jag hittills hållit mig till brödrecepten. Författarinnorna till boken var lärarinnor vid Pedagogiska Matlagningsskolan i Helsingfors. Boken är utgiven av Otavas förlag, andra upplagan från 1911. D.v.s  100 år i år! Den påminner ganska mycket om Runa Melanders Marthas kokbok som utkom några årtionden senare. Marthas kokbok hette egentligen "Hemhushållningens grunder" men började med tiden kallas "Marthas kokbok" då Marthorna i landet tog den till sig.


Just nu pågång: Äkta hederligt finskt surbröd=) enligt recept ur ovanstående bok. Receptet och "resultatrapport" kommer snart. Gjorde två varianter, ett försök med surdegsrot som bas ett med jäst. 

Fågelmat del 2

För inte så länge sedan beskrev jag hur man lätt lagar en delikatess till fåglarna med kokosfett och frön.Hittas här: Fågelmat. Här ännu några små tillägg till den texten: Sidorna blir glatta och trots att fåglarnas näbbar är utmärkta redskap så underlättar du det lite för dem om du rispar med en kniv längs sidorna.
Häng dessutom upp den tillräckligt högt, gärna i ett buskage. Fick omedelbart fler matgäster efter att jag gjorde detta=). 

31 december 2010

Ett smakligt och matglatt...

2010, blev året då jag bl.a lärde mig baka goda vackra bröd=)
 Affärernas tråkbröd kommer bli sällsynta hos oss 2011.


Javisst jag hade något nyårslöfte också... nej det har inte med bantning att göra, vilket påstås att vara det vanligaste löftet som brukar avges vid nyår. På det personliga planet... tja, kanske lite mer sovtimmar per år. Inte sitta uppe så länge om kvällarna. 

Men det väsentliga löftet: Att föra fram det jag tror på, engagera mig mer. Att jobba med frågor främst som handlar om barn&mat. Mat till barn. Försöka, i den mån jag kan, påverka andra att börja frågasätta dagens matpolitik. För den är inte vad den borde vara. Om ett litet barn får i sig över 150 totalt onödiga tillsattsämnen under en enda vecka bara genom skolmaten är det något som gått fel. Endel barn kanske dessutom får i sig lika mycket i hemmet. Och vad blir summan av kardemumman? En tillsatts hit eller dit spelar kanske inte någon roll, men när det blir många många i en mix...Vettig, klok, god och bra mat till barn alltså, till mina egna och till andras... För de är vår framtid. 

"More should be done to spread the message that eating a healthy school meal is a great foundation for a kid's education and future health"
Jamie Oliver

"För mig handlar matdebatten om barnens värde. Barn har rätt till god och näringsriktig mat".
Carola Magnusson 
  

Barn är det finaste som finns och "vårt dagliga bröd" skall ha kvalitet! Gott Nytt År med mycket matglädje och engangemang. Ha det gott!