1 februari 2011

Nordiskt tema...

igen. Det blev trerätters igår på en vanlig måndag! Så kan det gå om jag inte får kocka tillräckligt på veckosluten=). Denna gång en helt vegetarisk trerätters.

Förrätt: Sallad på strimlad morot och palsternacka,apelsin och maskros-timjan vinägrett
Varmrätt: Svamprisotto med siitake och svart trumpetsvamp
Efterrätt: Fattiga riddare med blåbär, jordgubbar och vispgrädde




Torkad maskros såldes  under benämningen maskros-te men blir fint och ger god smak i vinegrätt eller annan salladsdressing. I sommar måste man nog börja ta tillvara maskrosorna och torka själv! (Bilderna blev inget vidare då jag använde vår sämre kamera...)

Vinägretten: 1/2-1dl matolja, 2-3 msk vitt vinsvinäger, en nypa salt, en nypa socker, 2 tsk torkad maskros, 1 tsk torkad timjan. Låt rotsaksstrimlorna dra i vinägretten.

Risotton, ja den ger jag inget exakt recept på här och nu men bestod av risottoris, siitakesvamp, en näve svart trumpetsvamp, lök, en skvätt vitt vin, grädde, parmesan, persilja... 

Fattiga riddarna: torkat bröd som fick ligga i äggmjölk smaksatt med vaniljsocker och kanel. Stektes i stekpannan. Vispad grädde och bär till. 

30 januari 2011

Matprat, Fredrika och fåglar



Ett intensivt veckoslut med  med "Matpratar-kurs" i Helsingfors (fredag-lördag) i Folkhälsans regi och (söndag) besök till Runebergs hem för att höra på Merete Mazzarellas tankar kring sin bok Fredrika Charlotta född Tengström - en nationalskalds hustru.
Familjens övriga har fått kocka en hel del  på egen hand medan jag varit på vift. Ena kvällen hade de lagat pizza tillsammans och på lördagen väntade en ugnslax med tillbehör och ett vackert dukat bord på mig när jag kom hem=)=)! Kanske man borde rymma hemifrån lite oftare...

Kursen med Folkhälsan inspirerande. Meretes bok tillsvidare oläst men föredraget intressant. 

I dag har det taxerats fåglar i hela landet. En landsomfattande "gårdskryssdag" som Birdlife arrangerar årligen. En timme på vår gård resulterade i 11 arter. De vanliga, inga speciella rariteter. Januarimånads saldo på mitt eget gårdkryss stannade vid 17. Ännu 11 månader kvar av året så många lär det ännu bli. Fasanen och sparvhöken har jag konstigt nog inte sett till januari trots de annars brukar dyka upp titt som tätt. Maken har nog sett dem + många fler. Men han är proffs och jag glad amatör...räknar bara de fågelarter på min lista som jag själv ser och kan artbestämma.

26 januari 2011

Bocuse d´Or 2011


Guld: Danmark  
Silver: Sverige
Brons: Norge

Nordisk trippelseger!!! 

25 januari 2011

Stekt lakrom


...tillsammans med hollandaise är grymt  gott! Detta var någonting helt nytt för mig.

Laken  hör ihop med just det här vintermånaderna. Nu är den som bäst. Samtidigt är proceduren kring fisken lite extra, som det där med att flå den. Tidningar breds ut över köksgolvet. Den slemmiga fisken plockas fram. Skinnet snittas upp vid nacken och sen skall det dras av. Kräver starka nypor och en villig medhjälpare som håller stadigt i.  "Huvudet och renset" kokas till  buljong med lite lök och pepparkorn.  Det fick bli soppa av fisken denna gång med potatis, gullök och purjo. Lite grädde, peppar, salt och en klick smör. Kokade fisken skillt och silade spadet (som användes i soppan). Ur den kokta fisken togs benen bort innan fiskbitarna  lades upp på tallrikarna, slog heta soppan över fiskbitarna. Stor näve bladpersilja fick toppa portionerna. 

Av rommen blev det:

1) en liten sats till frysen, att ta fram någongång som lyxigt pålägg med lök eller dill.

 2) stekt lakrom. Packade in (den hela) rompåsen i smörpapper. Den fick sjuda i 15-20 min i lakbuljong och en skvätt vittvin. Lät svalna. Lades i kylskåpet tills nästa dag. Skar upp i tunna skivor, stekte i smör, kryddades med vitpeppar och lite salt. Serveras med en hollandaise.  

 (Tack än en gång för receptet C! Det var supergott! Gräslökshollandaise blev det inte till men  en vanlig hollandaise samt rödlök, purjo och torkad dill var gott det med.)

Några gånger lake ska det ännu bli i vinter. Ps. En jättebra barnsoppa för de barn som annars är skeptiska för fisk. Smaken är så "egen", mild och annorlunda, finns få som ogillar den smaken!